Project Gesundheit: Amazons geheime onderzoek om verkoudheid de wereld uit te bannen

Terwijl heel de virologische wereld de krachten bundelt om een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus, werkt Amazon stiekem aan een remedie tegen… de verkoudheid.

‘Project Gesundheit’ zo heet het geheim onderzoek waar de e-commercereus al jaren aan werkt. Dat bracht de Amerikaanse nieuwszender CNBC dit weekend aan het licht.

In de overgrote meerderheid van de gevallen, wordt een verkoudheid veroorzaakt door een groep van virussen die de Rhinovirussen genoemd worden. De zoektocht naar een geneesmiddel begon al in de jaren 50 van vorige eeuw. Maar omdat 160 verschillende Rhinovirussen de vaak voorkomende ziekte kunnen veroorzaken, werd een one-size-fits-all oplossing zo goed als onmogelijk geacht.

Toch ging Amazon de uitdaging aan.

40 miljard per jaar

Volgnes CNBC willen de wetenschappers die aan Project Gesundheit werken een manier vinden om ons immuun te maken tegen keel- en snotvallingen. Naar schatting kost verkoudheid op de werkvloer de Amerikaanse economie namelijk 40 miljard dollar per jaar.

De grote moeilijkheid is dat rhinovirusssen de neiging hebben om te muteren na verloop van tijd. Een middel, of het nu een in de vorm van een vaccin is of een medicijn, moet zowel opkomende als bestaande varianten kunnen bestrijden.

Bovendien zou een geneesmiddel nauwelijks neveneffecten mogen hebben, aangezien een ‘simpele verkoudheid’ maar een korte herstelperiode heeft van enkele dagen tot een week. Ernstige neveneffecten zouden de remedie erger maken dan de ziekte.

Grand Challenge, de research & development-afdeling die het onderzoek uitvoert, wordt niet met zoveel woorden erkend door Amazon. De geheimzinnige organisatie houdt zich bezig met oplossingen te vinden voor humanitaire kwesties, niet beperkt tot volksgezondheid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20