Proefbubbels op sociale media: wijn als coronagezelschapsspel

Wijnexpert Frank Van der Auwera laat z’n, eigengereide, licht schijnen over de wijnactualiteit

Wijn heeft ongetwijfeld veel landgenoten mee door de lockdown gesleept, zeker zolang de horeca op slot was. Alhoewel lang het fysieke gezelschap taboe bleef, creëerden veel wijnliefhebbers toch al snel hun eigen proefbubbels op sociale media. Het internet werd plots een virtuele kelder.

Een tijdje razend populair in de aanvangsweken van onze splendid isolation, toen bubbels nog beperkt bleven tot personen die onder hetzelfde dak woonden, waren de virtuele aperitief- en drinkmomenten onder vrienden, genre ‘Quarantwine’.

Informele vriendengroepjes spraken een bepaald tijdstip af via chatsystemen als Zoom of Google Hangouts om visueel toch samen het glas te heffen. Zo spoelden ze de saaiheid van de lockdown weg met een glas wijn of cocktail, inclusief de bijhorende smalltalk. De ambiance van de bruine kroeg, lounge of club werd zo flauwtjes geïmiteerd door het zilveren scherm van pc of smartphone.

Het tweede wijngezelschapsspel dat de voorbije weken opgang maakte en trouwens nog enthousiast doorloopt, focust vooral op de ‘kenners’, al dan niet zelfverklaard: #Flesjetrek. Inderdaad een variante op het speelse belletjetrek, waarbij iemand een ‘unieke’, ‘speciale’ of ’tegendraadse’ fles – meestal uit eigen kelder – selecteert, deze zorgvuldig camoufleert en induffelt met aluminiumfolie, en daarna dropt aan de deur bij (wijn)vrienden of familie. De truc is snel aan te bellen en nog vlugger weg te hollen, zodat de spelregels van de social distancing niet verbroken worden. 

Ik heb toch enig voorbehoud bij sommige geposte proefcommentaren van deze marathon #Flesjetrek – die eerder een #Flesjeeerstpiepen suggereren

Doel is natuurlijk dat de bestemmeling naam, origine en/of oogstjaar probeert te raden en de wijn blind bespreekt, waarbij hij/zij dat proefproces ook via een filmpje op sociale media post.

Een spel dat uiteraard niet iedereen aankan of aandurft, want deze blinde raadsessies lijken soms verdacht. Sommige deelnemers ontpoppen zich tot echte Monsieur of Madame Soleil die feilloos elk detail zoals de herkomst of het millésime van de camouflagefles ‘ontdekken’.

Wie veel wijn proeft, weet echter dat dit talent maar weinigen gegeven is. De grenzen tussen appellaties vervagen immers, onder andere door de vorderende technieken, technologieën en oenologische inzichten die steeds meer wijnmakers wereldwijd delen. In veel (vastgeroeste) appellaties produceren de trendsetters bovendien vaak cuvées die in se ‘streekvreemd’ zijn. 

wijn verkopen corona

Nieuwe, onverwachte smaakmodellen, en ook oudere, rijpere crus individueel herkennen en dan nog correct toetsen, is een kunde die weinigen beheersen.

Kortom, ik heb toch enig voorbehoud bij sommige geposte proefcommentaren van deze marathon #Flesjetrek – de soms zwaar gecraqueleerde, duidelijk gemanipuleerde flessenverpakking suggereert immers eerder een #Flesjeeerstpiepen – , alhoewel er toch échte cracks zijn die er altijd pal op zitten. Waarvoor eerlijk chapeau!

Virtuele ontdekkingsreizen

De derde formule waarop wijn in en tussen sociale bubbels online op de proeftafels belandt, wordt vooral gestimuleerd door de gespecialiseerde wijnhandel: het thuisproefpakket.

Steeds meer Vlaamse wijnhandelaars stellen de voorbije weken immers een flessenpakket samen rond een specifiek thema. Een pakket dat door consumenten weken vooraf kan aangekocht worden. Tegelijk wordt een datum en uur vastgeprikt en link doorgestuurd waarmee de kopers kunnen inloggen en samen met iemand uit het team de wijnen, begeleid, live proeven. 

Deze pakketformule wordt door sommige handelaars als gloednieuwe vondst verkocht, maar bestond in onze contreien al in 1999

Ook hier blijkt vooral Zoom een populair platform, waardoor teleconferencing dus eigenlijk in tijdelijke tastingconferencing transformeert. 

Alles staat of valt natuurlijk enerzijds met de kwaliteit van het wijnaanbod en originaliteit van het thema, maar anderzijds ook met het talent en de knowhow van de proefcoach.

Wie geregeld online academische cursussen volgt, beseft echter maar al te goed dat er helaas veel saaie pieten (m/v) aan het woord komen. Ongetwijfeld professionelen met stapels vakkennis, maar virtueel consumenten begeesteren tijdens zo’n online sessie en deze knowhow doorspelen, blijft helaas een zeldzaam talent. 

online wijntasting in Calfiornië

Bovendien stellen sommige handelaars deze pakketformule voor als een gloednieuwe vondst, maar in onze contreien was het de al lang verdwenen, pionierende wijncommunity Underthecork die reeds in 1999 zulke pakketexperimenten opzette richting thuisconsument.

Een project dat echter last had van ‘Remmende Voorsprong’: noch de markt, noch de consument, noch de technologie was er toen rijp voor. Er was toen immers nog geen Facebook, geen Instagram, geen Zoom, geen YouTube en geen smartphone waarop de filmpjes moeiteloos konden circuleren. E-commerce was een concept voor geeks en nerds.

Zelfs de distributie van deze pionierspakketten bleek toen een onoverkomelijke handicap, in een tijdperk waar slechts weinig koeriers zelfs wijnzendingen aanvaardden en glasbreuk een echte plaag vormde.

Een ander kenmerk van deze blijkbaar steeds populairder wordende pakketproeverijen: ze mikken vooral op de gemiddelde consument die een druivenvariëteit, een oogstjaar, een domein, een appellatie of een land wil ontdekken. Heel lang bleef de professionele wijnproever echter op zijn/haar honger (dorst).

Deze online tastings en thuisbezorgde proefpakketten zullen na corona niet meteen verdwijnen, daarvoor ligt hun comfort- en entertainmentfactor te hoog

Maar ook daar schijnt stilaan verandering in te komen. Zo kreeg ik recent reeds twee invitaties voor professionele online degustaties, strikt voorbehouden aan een beperkt clubje journalisten. Eentje met single quinta vintage ports van de wereldberoemde Symington Family – met 4de en 5de afstammelingen als ‘hosts’ –, en eentje van eigen bodem, georganiseerd door het Boechoutse wijndomein Oud Conynsbergh, waarbij zelfs in primeur een vatstaal van de oogst 2019 kan geproefd worden.

Mag ik tot slot nog eens over mijn kristallenbol wrijven? Net zoals takeaway in onze horeca, zelfs als deze sector binnen enkele maanden weer op zeer hoog toerental draait, een blijvertje zal worden voor veel restaurants, voorspel ik dat ook deze online tastings en thuisbezorgde proefpakketten na corona niet meteen zullen verdwijnen. Daarvoor ligt hun comfort- en entertainmentfactor te hoog, net als de sirenezang van het scherm(pje). 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.