Problemen Boeing 737 Max brengen ook planning Ryanair in gedrang

De problemen die de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing met zijn model 737 Max ervaart, zullen ook op de groei van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair een belangrijke impact hebben. Dat heeft Ryanair gezegd bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De Ierse maatschappij heeft bij Boeing al een order voor 135 exemplaren van de 737 Max geplaatst.

Die toestellen moeten de maatschappij helpen om meer dan tweehonderd miljoen passagiers per jaar te vervoeren. Ryanair had die mijlpaal over vier jaar willen bereiken, maar door de problemen met het type zal dat doel volgens de Ierse maatschappij pas één tot twee jaar later worden gehaald.

Uitstel

De Boeing 737 Max werd in maart vorig jaar wereldwijd tijdelijk op non-actief geplaatst. Het toestel zou pas opnieuw mogen vliegen wanneer de oorzaak van twee zware crashes met het type kan worden achterhaald en opgelost. Dat betekende ook een belangrijke streep door de planning van Ryanair.

De maatschappij had gehoopt de eerste exemplaren van het order tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar in dienst te kunnen nemen. Nu zullen de eerste leveringen wellicht pas in september of oktober van dit jaar mogen worden verwacht.

Ryanair wijst erop dat de problemen bij Boeing belangrijke consequenties hebben voor de toekomststrategie van de Ierse budgetmaatschappij. Door de latere leveringen zal Ryanair naar eigen zeggen ook zijn geplande vlootvernieuwing moeten uitstellen.

Investeringen

De nieuwe toestellen zijn immers energiezuiniger en zouden dan ook een belangrijke besparing op de brandstofkosten kunnen genereren. Daardoor zouden meer financiële middelen kunnen vrijkomen en grotere investeringen in een uitbreiding van de vloot mogelijk worden.

Ryanair boekte tijdens de drie laatste maanden van vorig jaar een omzet van 1,91 miljard euro. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De maatschappij boekte een winst van 88 miljoen euro, tegenover een verlies van 66 miljoen euro de drie laatste maanden het jaar voordien. Het aantal passagiers steeg met 6 procent tot 35,9 miljoen eenheden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.