Privédetectives aan een kortere leiband

Hoewel politieagenten steeds meer hun onderzoek moeten verantwoorden, is dat voor privédetectives niet het geval. Daar komt nu verandering in: de regelgeving wordt strenger.

Er zijn zowat 800 privédetectives in ons land, maar niemand heeft een grip op wat die precies uitvoeren. Privedetectives moeten namelijk de wet uit 1991 volgen, daar is sindsdien niets meer aan veranderd. En die wet kan er even goed geen zijn. Acht jaar geleden kwam er een vraag vanuit het ministerie om de wet aan te passen, dat zal nu gebeuren, weet De Tijd.

Winkeldetective of bedrijfsspeurder

Het stereotype beeld van de privédetective klopt niet altijd. Een groot deel werkt namelijk voor bedrijven, als winkeldetective in bijvoorbeeld Brico of Carrefour, maar ook voor banken en verzekeringsmaatschappijen. Die laatste zullen proberen ontfutselen of claims die u maakt, ook stroken met de werkelijkheid.

Maar voor die taken zullen ze zich niet meer mogen uitgeven voor iemand anders, wat nu niet bepaald wordt in de wet. Het moet duidelijk zijn voor wie met een privédetective praat, wat de functie van het gesprek is. Goed om weten: dat is bijvoorbeeld ook zo bij journalisten, tenzij het om zaken gaat waar een alias niet te vermijden is.

Vermomming in de vuilbak

De vermommingen gaan dus de vuilbak in. Daarnaast moeten detectives ook kijken naar hun opdracht. Momenteel zijn de belangen van de opdrachtgever eigenlijk van ondergeschikt belang, zolang de onderzoeker de taak wil uitvoeren, maakt het niet uit. In de nieuwe ontwerptekst moeten private speurders zorgen dat de vraag van hun opdrachtgever gerechtvaardigd is, anders zijn hun taken misschien niet rechtsgeldig.

Bijvoorbeeld voor verzekeraars is dat belangrijk: hun vraag om te controleren of mensen bijvoorbeeld echt gezondheidsproblemen hebben, is gerechtvaardigd. Maar nu moet die opdracht ook schriftelijk worden besproken.

Relevante gegevens

Wel belangrijk is dat in het finale rapport er enkel relevante elementen over iemand zijn leven mogen staan. Voor een winkeldiefstal is iemand zijn seksuele voorkeur bijvoorbeeld weinig relevant. Om sollicitanten te screenen, liggen andere criteria op tafel.

De wet moet nog gestemd worden, vorige keer dat er een hervorming op tafel lag, kreeg die echter veel tegenwind uit het bedrijfsleven. Deze keer moet het wel raak zijn.

Om een vergunning te krijgen als privédetective moet u 21 jaar oud zijn, een blanco strafblad hebben en een screening doorstaan. Ook een bedrijf kan een soort overkoepelende vergunning aanvragen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20