Machtsstrijd en spionageschandaal dwingen CEO Credit Suisse naar de uitgang

Topman Tidjane Thiam van Credit Suisse neemt afscheid van de Zwitserse bank. Hij zwaaide er al sinds 2015 de scepter. Na een spionageschandaal afgelopen september begon echter een bittere machtsstrijd aan de top.

Thomas Gottstein wordt de nieuwe topman. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Zwitserse tak van Credit Suisse.

Privédetectives

Afgelopen najaar raakte Credit Suisse in opspraak omdat ze privédetectives inschakelden om Iqbal Khan te schaduwen. Khan was topbankier bij Credit Suisse, maar was op dat moment net overgestapt naar de aartsrivaal UBS. De vrees leefde dat Khan bankiers wilde weglokken bij zijn oude werkgever.

De kwestie kostte de kop van operationeel directeur Pierre-Olivier Bouée, die de opdracht tot het spioneren zou hebben gegeven. Een interne audit sprak Thiam vrij, hij zou dus niet betrokken zijn bij het inhuren van de privédetectives.

Zondebok Bouée stond als vertrouweling nochtans heel dicht bij de CEO. Bovendien vertrok Khan onverwacht bij Credit Suisse na een vermeend conflict met Thiam.

CEO Thiam en de Zwitserse voorzitter van de raad van bestuur, Urs Rohner, waren al een tijdje in een machtsstrijd verwikkeld, met als inzet de heerschappij over de bank. De relatie tussen beide verwaterde na het spionageschandaal. De 60-jarige voorzitter, die Thiam nochtans rekruteerde, steunde hem aanvankelijk publiekelijk. Toen bleek dat andere kaderleden die de bank verlieten ook gevolgd werden, werd die steun ingetrokken.

Bittere rivaliteit

Amerikaanse en Britse investeerders schaarden zich echter achter de 57-jarige Ivoriaan, en lobbyden bij de bestuursraad om niet Thiam maar Rohner te laten gaan. De raad van bestuur heeft zich dus tegen de investeerders gekeerd en Thiam naar de uitgang begeleid.

Daarmee lijkt het alsof de ‘Zwitserse fractie’ binnen de bank de interne machtsstrijd gewonnen heeft. De bestuursraad ligt nu waarschijnlijk wel op ramkoers met de buitenlandse investeerders.

Thiams nalatenschap

De Zwitserse instelling is vooral bekend door het geld van zeer welstellende mensen te beheren. Sinds hij CEO werd in 2015, overzag Thiam ingrijpende herstructureringen bij Credit Suisse.

Tijdens zijn ambtsermijn werd de investeringsafdeling drastisch ingekrompen. De focus ging naar het verkopen van beleggingsproducten aan de superrijken. De inkomsten uit vermogensbeheer zijn gegroeid tot bijna tweederde van het totaal. Voor de herstructurering was dat ongeveer de helft.

Meer