Private-equityfirma Lone Star koopt Antwerpse chemicaliënverdeler Manuchar

Het wereldwijd opererende private-equityfonds Lone Star stapt in de Antwerpse chemicaliëndistributeur Manuchar. De vorige eigenaar, holding Ackermans & Van Haaren, heeft samen met de familie Maas en het management van het Antwerpse bedrijf een overeenkomst ondertekend met een aan Lone Star Funds verbonden vennootschap voor de verkoop van alle Manuchar-aandelen. Dat meldt ABM Financial News.

De cashopbrengst bedraagt zo’n 140 miljoen euro, maar moet nog worden gedetermineerd. De meerwaarde bedraagt ongeveer 75 miljoen euro.

Verwacht wordt dat de transactie in het tweede kwartaal van 2022 zal worden afgerond. Dit na goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Gerenommeerd distributeur

Manuchar is een gerenommeerd distributeur van chemicaliën in groeimarkten, met een jaaromzet van 2,5 miljard dollar. Zijn distributieactiviteiten worden vervolledigd met internationale handelsdiensten in staal, polymeren en andere grondstoffen, aldus een persbericht.

Het bedrijf telt wereldwijd 2.250 werknemers. Vanuit het hoofdkantoor in Antwerpen runt het een lokaal distributienetwerk in Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De groep verhandelt meer dan 5 miljoen ton goederen, genereert een omzet van ongeveer 2,5 miljard dollar (2,18 miljard euro) en is lokaal actief in meer dan 35 landen en 125 locaties.

Lone Star, opgericht door de in de VS geboren Ier John Grayken, is een toonaangevende private-equityfirma die wereldwijd fondsen adviseert die investeren in onroerend goed, aandelen, en andere financiële activa.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.