Chemiebedrijf BASF verkoopt divisie door aan Amerikaanse investeerder voor forse som

BASF verkoopt zijn divisie voor bouwchemicaliën aan de Amerikaanse investeerder Lone Star Funds. Dat maakte het Duitse chemieconcern zaterdag bekend. Lone Star heeft 3,17 miljard euro veil voor de Construction Chemicals-divisie, waaronder ook een fabriek in het Limburgse Ham.

Het bedrijf doet de divisie van de hand omdat het zich wil richten op activiteiten die meer winst opleveren. De deal zou in het derde kwartaal van 2020 afgerond moeten zijn.

‘BASF’s Construction Chemicals-divisie past erg goed in ons portfolio en is een goede aanvulling van onze investeringen in de bouwmaterialenindustrie’, zegt Donald Quintin van Lone Star. De verkoop heeft een onmiddellijk effect op de resultaten van BASF. De groep haalt de omzet en winst van de bouwchemicaliëndivisie – in 2018 goed voor 2,5 miljard euro omzet – met terugwerkende kracht uit de jaarcijfers.

7.000 werknemers

De bouwchemicaliëntak van BASF telt meer dan 7.000 werknemers verspreid over 60 landen. Ook in het Belgische Ham is er een productievestiging waar mortels voor het herstellen, beschermen en waterdicht maken van beton, en polymeersystemen voor de afwerking van vloeren worden gemaakt.

Volgens een Belgische woordvoerder van BASF telt de site in Ham zowat 65 werknemers. Hij benadrukt dat het Lone Stars prioriteit is ‘om de expertise en competenties’ bij Construction Chemicals te behouden. ‘De arbeidsvoorwaarden blijven wezenlijk dezelfde’, luidt het ook.

BASF is ’s werelds grootste multinationale chemieconcern. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van ongeveer 63 miljard euro. In totaal werken er 122.000 mensen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20