Private cryptomunten maken comeback: beleggers pompen 420 miljoen dollar in Zcash

Private cryptomunten maken comeback: beleggers pompen 420 miljoen dollar in Zcash
(Isopix)

Private blockchains, zoals die van Zcash en Monero, trekken opnieuw beleggers aan.

Afgelopen week pompten beleggers maar liefst 420 miljoen dollar in Zcash (ZEC), een cryptomunt met een bijzonder sterke bescherming voor de privacy van gebruikers. Het is een duidelijk signaal dat een groot aantal beleggers te midden de volatiliteit op de markten, die schokken ervaren door de westerse sancties voor Rusland, kiezen voor privémunten.

De afgelopen zeven dagen noteert de koers van Zcash daardoor een rally van meer dan 30 procent. De marktkapitalisatie van de cryptomunt steeg van 1,6 naar zo’n 2 miljard dollar.

Geen transactiegegevens op blockchain

De blockchain van Zcash is een van de sterkst versleutelde ter wereld. Op zijn blockchain worden transactiegegevens verborgen via zero-knowledge proofs. Enkel de proofs, of het bewijs van transactie, wordt getoond op de blockchain. Bij openbare blockchains, zoals die van Bitcoin, worden alle gegevens van een transactie openbaar beschikbaar gesteld. In dat opzicht lijkt Zcash op Monero (XMR), een andere privémunt.

Ook interessant om te weten: Zcash wordt gemined via proof of work, hetzelfde soort energie-intensieve (en constant opschalende) systeem dat ook Bitcoin gebruikt. De huidige beloning voor het valideren van een transactie op het Zcash-systeem staat op 2,5 ZEC-munten, ofwel zo’n 335 euro.

Waarom worden privémunten opnieuw populair?

Er zijn verschillende redenen waarom private blockchains opnieuw in trek zijn. Zo wordt er door cryptobeleggers verwacht dat de Verenigde Staten cryptomunten strenger zullen reguleren, ondanks dat het presidentieel besluit van Biden over crypto voorlopig eerder goedaardig lijkt. Private blockchains zullen bijzonder moeilijk te controleren zijn, omdat de technologie bepaalde privacywetgevingen onmogelijk kan implementeren.

Ook de gebeurtenissen in Canada en Rusland, waar de activa en bankrekeningen van individuen bevroren worden door noodwetgevingen, lijken de privémunten een duwtje in de rug te geven. 

Verder wordt er ook gevreesd door het Westen dat de Russische overheid sancties zal proberen te ontduiken via cryptomunten. Dit blijkt inderdaad mogelijk, door cryptobedrijven en ontwikkelaars van wallets te dwingen om activa te bevriezen. Met private blockchains, waarbij transacties niet traceerbaar zijn, zal dit echter onmogelijk zijn.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00