Zullen de prijzen van appartementen aan de kust blijven dalen?

Een onderzoek van Realo, een dataplatform voor vastgoed, toont aan dat het prijskaartje van een appartement aan de kust is gezakt. Is dat een tijdelijke tendens? Of zullen de prijzen blijven zakken? “Veel hangt af van de verdere evolutie van de hypotheekrentes”, merkt Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo, op in een gesprek met Business AM Radio.


Beluister hier het volledige gesprek met Fabrice Luyckx.


In het nieuws: De gemiddelde prijs van een appartement aan de Belgische kust is in het derde kwartaal van 2022 met 0,67 procent gedaald.

  • “Net zoals in de rest van het land is de vastgoedmarkt aan de kust aan het afkoelen”, zegt Luyckx. “Dat is een opvallende ommekeer in vergelijking met de coronapandemie, toen de prijzen aan de kust fors waren toegenomen.”
  • Knokke-Heist is wel een uitzondering. “De gemiddelde prijs in die gemeente is in het laatste kwartaal met 3 procent omhoog geschoten. Over heel 2022 stegen de prijzen met 17 procent”, klinkt het.

Vooruitblik: Vraag is nu of de prijzen zullen blijven dalen.

  • Volgens de data-analist van Realo zal veel afhangen van het leenvermogen van de gezinnen. “De vastgoedmarkt koelt af omdat kredieten duurder worden. Die zijn het voorbije jaar bijna 300 procent duurder geworden”, verduidelijkt hij. “Daardoor is het voor gezinnen moeilijker om een woonlening af te sluiten, of ze kunnen minder geld lenen. Dat zorgt ervoor dat de prijzen op vastgoedmarkt niet meer omhoog worden gestuwd.”
  • De evolutie van de rentevoeten zal dus bepalen in welke richting de vastgoedprijzen zullen evolueren. “Ik denk niet dat we op korte termijn opnieuw stijgingen zullen zien”, aldus Luyckx.

(fjc)

Meer