Prijs palladium rijgt nieuwe records aan mekaar

Aan de opgang van palladium op de grondstoffenmarkt lijkt geen einde te komen. Het edelmetaal laat al zestien dagen op rij nieuwe piekprijzen noteren. De prijs van palladium begint heel dicht bij de grens van de 2.000 dollar per ounce te komen. Een van de redenen van de oplopende koersen zijn de moeilijkheden bij de ontginning in Zuid-Afrika, een van de belangrijkste producenten van palladium.

De Zuid-Afrikaanse ontginners kampen met belangrijke productiestoringen. De problemen worden veroorzaakt door belangrijke pannes bij het elektriciteitsbedrijf Eskom, te wijten aan overstromingen door zware regens.

Katalysatoren

Eskom is in Zuid-Afrika verantwoordelijk voor 90 procent van de elektriciteitsvoorziening. De problemen hebben op de grondstoffenmarkt geleid tot een toenemende bezorgdheid over de leveringszekerheid van palladium.

Op de markt voor palladium heerst al langere tijd schaarste. De problemen bij belangrijke producenten dreigen die beperkte voorraden dan ook nog meer onder druk te zetten.

Palladium is onder meer voor de autosector een belangrijke grondstof. Het edelmetaal wordt gebruikt bij de fabricage van katalysatoren, die de autobouwers nodig hebben om de emissies van hun motoren onder controle te houden.

Zonder deze producten krijgen de autoconstructeurs het bijzonder moeilijk om aan de emissienormen, die steeds strenger worden, te blijven voldoen.

Goud

Volgens analisten van Citigroup zou de prijs van palladium in de loop van volgend jaar mogelijk zelfs tot 2.500 dollar per ounce kunnen oplopen. Momenteel is de prijs van palladium gestegen tot een piek van ruim 1.965 dollar per ounce.

Er moet nu voor het edelmetaal zelfs een hoger bedrag worden betaald dan de maximumprijs van 1.911 dollar die een ounce goud negen jaar geleden liet optekenen. Analisten wijzen erop dat de prijs van palladium sinds begin dit jaar al een stijging met 52 procent heeft laten optekenen.

Experts verwachten ook geen snelle verandering. De autosector zal immers ook in de toekomst het metaal nodig blijven hebben. Om aan de milieunormen te kunnen blijven beantwoorden, moeten katalysatoren met steeds grotere hoeveelheden palladium worden uitgerust.

Bovendien heeft China de export van palladium beperkt. Het land heeft immers meer voorraden voor binnenlands gebruik nodig. Ook in andere landen loopt het gebruik steeds verder op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20