Prijs van ruwe olie zal volgend jaar ondanks prijsplafond naar 125 dollar stijgen, meent Goldman Sachs

De prijs van een vat ruwe olie zal volgend jaar waarschijnlijk naar 125 dollar stijgen, meent investeringsbank Goldman Sachs. Dat zou gebeuren ondanks het prijsplafond op Russische olie, dat vrijdag werd overeengekomen door de G7-landen. 

Dat zou voornamelijk komen omdat Moskou zou kunnen reageren op het prijsplafond door de export naar G7-landen te beperken, waarschuwt de bank. Goldman Sachs noemt een prijsplafond “bearish in theorie, bullish in de praktijk” voor de prijs van olie. 

“In overeenstemming met de acties op de aardgasmarkt zou Rusland ervoor kunnen kiezen om terug te slaan, door kopers van de G7 de pas af te snijden en de productie stil te leggen, waardoor de mondiale prijzen en de eigen inkomsten nog verder zouden stijgen”, klinkt het bij een team strategen van Goldman Sachs, onder leiding van Damien Courvalin, hoofd energieonderzoek bij de investeringsbank. 

“De aankondiging van vandaag verandert niets aan onze bullish prognose voor de olieprijzen”, zei de bankier.

Prijsplafond

De G7, de groep van zeven vooraanstaande industriële grootmachten in de wereld, stemde vrijdag in op een prijsplafond op Russische olie vanaf 5 december. Daardoor moet de oorlogskas van Rusland worden uitgeput. Ondanks de vele westerse sancties tegen het land, maakt het immers nog altijd woekerwinsten op de export van fossiele brandstoffen naar Europa. 

Door te kiezen voor een prijsplafond wil het Westen de inkomsten van het land verminderen, zonder daarbij volledig zonder Russische olie te komen te zitten. Maar Goldman Sachs waarschuwt nu dat zo’n plafond in de praktijk niet zal uitdraaien hoe Europese leiders hopen: Rusland zal zich namelijk vergelden voor de sancties, door zelf maatregelen in te voeren. 

Europa zal kort nadat het prijsplafond wordt ingevoerd, overigens een embargo invoeren op Russische olie. Dat moet eind 2022 van kracht gaan. De Europese Unie zal vanaf dan 1,3 miljoen vaten Russische olie per dag minder importeren. In februari volgt dan een verbod op de import van olieproducten, ook goed voor zo’n miljoen vaten per dag. 

Nord Stream 1

Om te zien hoe Rusland reageert op een prijsplafond, zou het volgens Courvalin slim zijn om te kijken naar de intussen torenhoge prijs van aardgas. Het land heeft de export naar Europa de voorbije maanden immers scherp verlaagd, als vergelding voor westerse sancties. Sinds kort is de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding zelfs terug volledig afgesloten. Rusland beweert dat een technisch probleem daar de oorzaak van is, maar Europa zegt dat Poetin aardgas als wapen gebruikt om druk te zetten op het continent. 

Het Kremin beweerde vrijdag, nadat het prijsplafond op olie werd aangekondigd, dat ieder land dat er aan deelneemt geen Russische olie meer zal krijgen. Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, vertelde toen dat het land niet zal samenwerken met landen die “dergelijke niet-marktprincipes” hanteren.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.