G7-landen willen prijsplafond voor Russische olie bespreken: “Manier om Poetin hard aan te pakken”

De ministers van financiën van de Groep van Zeven (G7), het intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten, zal vrijdag bespreken of een prijsplafond kan worden ingesteld voor Russische olie. Dat moet de druk op de internationale energiemarkt doen afnemen, maar moet ook de Russische oorlogsmachine de wind uit de zeilen nemen.

Het nieuws werd woensdag aangekondigd door de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. De maatregel moet er deels voor zorgen dat de winsten die Rusland haalt uit ruwe olie, worden gedrukt. Hoewel het land minder olie exporteert, is de winst die het daaruit haalt de voorbije maanden gestegen door de torenhoge olieprijzen.

“Dit is volgens ons de meest doeltreffende manier om Poetin hard aan te pakken, wat niet alleen zal leiden tot een daling van Poetins olie-inkomsten, maar ook van de mondiale energieprijzen”, zei Karine Jean-Pierre, woordvoerder van het Witte Huis, woensdag tijdens een persconferentie. 

In juni verdiende het Kremlin 700 miljoen dollar meer uit olie dan tijdens mei, meldde het Internationale Energieagentschap (IEA). Dat ondanks het feit dat Rusland tijdens die maand dagelijks 250.000 minder vaten ruwe olie afleverde. Het land exporteerde toen 7,4 miljoen vaten per dag, de laagste output sinds augustus 2021

VK steunt prijsplafond

Hoewel veel analisten aanvankelijk dachten dat de impact van westerse sancties op de Russische economie groot zouden zijn, blijkt het land voorlopig dus nog altijd goed te boeren. Om die reden besprak de G7 in juni al een mogelijk prijsplafond op Russische olie, hoewel daar toen nog maar weinig steun voor was. Voorlopig is nog niet duidelijk hoe een prijsplafond eruit zou zien en welke landen eraan zouden deelnemen.

Buiten de VS heeft enkel het VK het plan voorlopig openlijk gesteund. Woensdag zei de Britse minister van Financiën in Washington dat de overheid van het land ervan overtuigd is dat een prijsplafond resultaten zal opleveren. Hij voegde daar wel aan toe dat er meer moet worden gedaan om andere landen te overtuigen, waarbij hij specifiek met de vinger wees naar India, Turkije, Zuid-Afrika en Noorwegen. Het plafond zou volgens Zahawi “het meest effectief zijn als het door een zo breed mogelijke coalitie wordt gesteund”.

Andere maatregelen

Jean-Pierre zei woensdag dat vrijdag, nadat de kwestie wordt besproken, meer details zullen worden bekendgemaakt. “We geloven dat dit een manier zal zijn om Rusland financieel echt te raken”, zei de woordvoerder. De westerse mogendheden zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd om de Russische economie significant te raken met de huidige sancties. 

Naast een mogelijk prijsplafond wil het Westen om die reden andere maatregelen nemen. Zo zal de EU vanaf december een embargo invoeren op Russische olie. Er wordt verwacht dat er dan zo’n 1,3 miljoen vaten per dag minder naar de Europese markt zullen vloeien, bericht Bloomberg. Daarna zal in februari ook de import van olieproducten aan banden worden gelegd. Daardoor moet de import met nog eens een miljoen vaten per dag afnemen, waardoor de EU helemaal geen Russische olie meer zal inkopen. 

Intussen zoekt Rusland naar andere afzetmarkten, zoals Turkije, China en India, voor het zwarte goud. Om het oliesurplus kwijt te kunnen, biedt het olie in sommige van die landen aan met een substantiële korting. Volgens Bloomberg verkoopt het land in de regio dit jaar elke dag 800.000 vaten per dag meer dan in 2021.

(lb)

Meer