Prijs van luxehorloges stort ineen door “Zero COVID”

De tweedehandsmarkt voor luxegoederen zoals horloges brokkelt af in China door strenge coronamaatregelen.

Rijken en de gegoede middenklasse van China dumpen massaal luxeartikelen zoals Rolex-horloges en Hermès-handtassen om extra cash te bemachtigen. 

Verschillende luxegoederen zijn op de populaire tweedehandsmarkt zo’n 20 tot 50 procent van hun waarde verloren sinds metropool Shanghai in maart voor het eerst achter slot en grendel moest vanwege COVID-uitbraken. Dat bericht The Financial Times vrijdag. De gemiddelde prijs voor tweedehands Rolex Submariners, een populair model, is sinds maart met 46 procent gezakt in China, weet Watcheco.

Niet alleen de markt voor tweedehandsgoederen krijgt er van langs. De strenge coronamaatregelen en onverbiddelijke en schijnbaar eindeloze lockdowns zijn ook nefast voor lokale verkopers van luxeartikelen. Zij hadden namelijk indrukwekkende reserves van de goederen opgebouwd toen COVID tijdelijk amper circuleerde in China. 

“De bloeiperiode is voorbij. We gaan een correctieperiode in die lang kan duren”, verklaart James Wang, een verkoper van tweedehands luxe horloges in Nanjing.

Belastingvrij “paradijs” Hainan krijgt deuk door coronamaatregelen

Vorige week viel er in China een incident voor waarbij duidelijk werd hoe schadelijk de strenge coronamaatregelen van het land zijn voor de verkoop van luxegoederen. Duizenden Chinezen toeristen die naar het zuidelijke eiland Hainan trokken om er luxueuze artikelen te kopen, konden door een uitbraak van COVID-19 niet meer huiswaarts keren.

Hainan wordt door de Chinese overheid nochtans geprezen als een belastingvrij paradijs. Chinezen konden er dezelfde luxegoederen als in Parijs, Londen en Rome aankopen, voor het “Zero COVID”-beleid van Peking het praktisch onmogelijk maakte om naar daar te reizen voor ontspannend toerisme.

Pandjeshuizen en andere wederverkopers van luxegoederen melden ondertussen een enorme toename van hun klantenbestand. Vooral zaakvoerders in geldnood kloppen er aan om massaal luxegoederen te dumpen om enige liquiditeit te bekomen.

(fjc)

Meer