President Biden nomineert Ketanji Brown Jackson als rechter voor Amerikaanse Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Ketanji Brown Jackson genomineerd als rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. De 51-jarige Jackson kan daarmee de eerste zwarte vrouw worden als rechter bij de hoogste rechtbank van de VS.

“Ik ben trots om te melden dat ik rechter Ketanji Brown Jackson zal nomineren voor een positie aan het Hooggerechtshof”, laat Biden weten via Twitter. “Ze is een van de briljantste juristen van ons land en zal een uitzonderlijke rechter zijn aan het Hooggerechtshof.”

Ketanji Brown Jackson studeerde rechten aan de prestigieuze universiteit van Harvard en begon te werken als assistent voor Stephen Breyer, de hoge rechter die ze nu zal vervangen. Voorlopig dient Jackson nog als rechter bij het federale hof van beroep bij het District of Columbia, een gerechtelijk arrondissement waar volgens CNN de meest politiek geladen dossiers worden behandeld.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Biden de ambitie al duidelijk gemaakt om een zwarte vrouw te benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof.

Goedkeuring van de Senaat nodig

Hoewel het Amerikaanse Congres de kandidatuur nog moet goedkeuren, hebben de Democratische senatoren alvast laten weten dat ze tot een snelle goedkeuring willen overgaan. Dat schrijft persagentschap Reuters. De Democraten hebben alle redenen om die goedkeuring zo snel mogelijk door de Senaat te krijgen.

In november vinden er namelijk tussentijdse verkiezingen plaats voor het Amerikaanse Congres. De kans is groot dat de Democraten na die verkiezing hun enorm nipte meerderheid in de Senaat zullen verliezen. De traditie wil namelijk dat de partij van de zittende president die tussentijdse verkiezingen verliest. En door de hoge inflatie, die de laatste maanden ook zeer voelbaar is geworden voor de gewone Amerikaan, zien Bidens goedkeuringscijfers er behoorlijk somber uit. De oorlog in Oekraïne kan ook de reputatie van Biden de dieperik in duwen, als hij niet op de juiste manier met de crisis omgaat.

Tactisch ontslag van Breyer

Ketanji Brown Jackson zal de 83-jarige Stephen Breyer opvolgen, die liet eind januari weten dat hij ontslag neemt. Het Hooggerechtshof speelt in de Verenigde Staten een cruciale politieke rol. De rechters worden er voor het leven benoemd door de president. Daarom kan de dominante politieke kleur van het Hooggerechtshof jarenlang de politiek-juridische teneur van het land bepalen. Zo kan het Hooggerechtshof namelijk beslissen over belangrijke onderdelen van de federale wetgeving, zoals de abortuswet.

Momenteel zijn zes van de negen rechters in het Hooggerechtshof van conservatieve signatuur. Breyer was zelf een van de drie liberale rechters, zijn pensioen is dan ook een tactische zet. Op die manier kan Joe Biden zelf nog een progressieve rechter nomineren. De schrik zit er namelijk in dat Breyer, die niet van de jongste meer is, binnen enkele jaren kan overlijden, en dat wanneer een Republikein in het Witte Huis zit.

Dat was bijvoorbeeld het geval toen de progressieve hoge rechter Ruth Bader Ginsburg overleed tijdens de ambtstermijn van Donald Trump. Die maakte van de vrijgekomen zetel gebruik om de oerconservatieve Amy Coney Barrett te nomineren, en zo het zwaartepunt van het Hooggerechtshof bij de conservatieve rechters legde.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20