Joe Biden heeft cadeautje voor Oekraïne op onafhankelijkheidsdag: grootste militaire hulppakket sinds begin van de oorlog

De Amerikaanse president Joe Biden heeft op woensdag aangekondigd een militair steunpakket van drie miljard dollar naar het belegerde Oekraïne te sturen. Dat is de grootste som sinds de start van de oorlog en meer dan de drie vorige pakketten samen.

De aankondiging werd gemaakt op het moment dat het land zijn onafhankelijkheidsdag viert. Oekraïne verklaarde 31 jaar geleden op 24 augustus een soevereine natie te zijn, kort voordat de Sovjet-Unie implodeerde. Dat de Amerikaanse president juist op die dag het grootste hulppakket tot nu toe aankondigde, lijkt dus geen toeval te zijn.

“De Verenigde Staten zijn vastbesloten het Oekraïense volk te steunen in de strijd voor de verdediging van zijn soevereiniteit,” zei Biden in de verklaring waarin hij het nieuws aankondigde. Hij verwees daarbij ook naar de “bitterzoete” feestdag, die wordt overschaduwd door de Russische invasie. 

Het pakket

Buiten het feit dat dit de grootste som is sinds de start van de oorlog, is er een cruciaal verschil met vorige pakketten. Die hadden namelijk als voornaamste doel om de onmiddellijke behoefte aan wapens en munitie te bevredigen, terwijl dit pakket gericht is op de middellange en lange termijn. Er zullen onder andere contracten worden opgesteld om wapens en uitrusting te financieren die mogelijk pas over één tot twee jaar worden gebruikt, volgens berichtgeving van persbureau AP

“Hierdoor zal Oekraïne luchtverdedigingssystemen, artilleriesystemen en munitie, systemen tegen onbemande luchtvaartuigen en radars kunnen aanschaffen, zodat het zichzelf op de lange termijn kan blijven verdedigen”, aldus de Amerikaanse president. 

Al meer dan tien miljard

De regering Biden heeft intussen al meer dan 10 miljard dollar uitgegeven om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen. Wat opvalt, is dat het geld de voorbije maand vrijelijker is beginnen stromen. Dit is al het vierde pakket in augustus. Bij de vorige drie werd respectievelijk 550 miljoen, een miljard en 775 miljoen dollar aan hulpmiddelen naar het land gestuurd.

Die Amerikaanse hulp begint voelbaar te worden op het grondgebied van Oekraïne. De voorbije maanden zijn Amerikaanse HIMARS, langeafstandsraketten die zeer mobiel zijn en doelwitten kunnen raken vanop afstanden tot 80 kilometer, al enorm behulpzaam geweest om de Russische bevoorradingsketen te ontwrichten. Er zouden bijvoorbeeld al meer dan vijftig munitiedepots mee zijn opgeblazen, en zelfs een Russische generaal zou al door HIMARS zijn gedood.

Volgens berichtgeving van Politico zou het ook best mogelijk kunnen zijn dat Amerikaanse wapens gebruikt werden bij de aanvallen op de Krim van de voorbije weken. Hoewel Oekraïne officieel niet over de capaciteit beschikt om zo diep in bezet gebied aanvallen uit te voeren, zouden anonieme bronnen binnen het Pentagon aan Politico hebben verteld dat de VS stiekem langeafstandsraketten aan Oekraïne geleverd heeft.

De meest opvallende aanval op de Krim gebeurde op 10 augustus, toen de luchtmachtbasis van Saki zwaar beschadigd werd door een reeks explosies. Hoewel Rusland beweert dat dit een ongeluk was, denken sommige analisten nu dat de aanval met Amerikaans wapentuig werd uitgevoerd. Het is echter nog niet bevestigd of dat het geval is. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20