Premie energiezuinige verbouwingen nu ook voor bestaande eigenaars

Wie een woning met slechte energieprestaties koopt, krijgt of erft, kan vanaf 2021 een renovatiepremie aanvragen om de energieprestaties te verbeteren. Die regeling wordt nu uitgebreid zodat ook eigenaars van bestaande woningen zo’n premie kunnen aanvragen.

De Vlaamse regering heeft deze zomer de EPC-labelpremie voorgesteld. Die premie kan vanaf 2021 worden aangevraagd. Oorspronkelijk was de premie enkel voor mensen die een woning kopen of krijgen via een authentieke akte, zoals een erfenis, maar de Vlaamse regering heeft die nu ook beschikbaar gemaakt voor eigenaars van bestaande woningen. Dat laat Zuhal Demir (NV-A), minister van Energie weten.

Energiezuinig verbouwen

De premie kan enkel worden aangevraagd voor woningen met een ondermaatse energieprestatie. U kunt die informatie raadplegen op het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat krijgt u wanneer u een woning in volle eigendom koopt of krijgt.

Concreet kunt u de premie gebruiken als u een woning met een EPC-label E of F binnen de vijf jaar wilt renoveren om minstens een label C te halen. Ook wie een woning met een EPC-label D, E of F wil renoveren, kan een beroep doen op de premie. In dat geval moet de renovatie binnen de vijf jaar gebeuren waarbij u als resultaat een label B kunt voorleggen.

De premie die u ontvangt is afhankelijk van het oorspronkelijke label en het label dat u haalt met de verbouwingen. De premie bedraagt minstens 2.500 euro en kan oplopen tot 5.000 euro.

Verdubbeling enkele renovatiepremies

Voorts laat Demir weten dat basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per m². Ook de basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant verdubbelt. Die stijgt van 15 naar 30 euro per m².

De Vlaamse regering hoopt met de premies tegemoet te komen aan de doelstellingen die zijn opgenomen in de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie. Volgens dat plan moeten bestaande woningen in Vlaanderen tegen 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met een vergunningsaanvraag in 2015. Concreet betekent dat dat het volledige woningpark tegen 2050 gemiddelde EPC-label A moet halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20