Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Pre-clearance: wie naar de VS reist, moet al in Zaventem door Amerikaanse immigratiedienst

Logo Business AM
Politiek

30/09/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

(EPA/KAMIL KRZACZYNSKI)

Na vijf jaar van onderhandelingen hebben de Verenigde Staten en België maandag eindelijk een akkoord bereikt over de zogenaamde pre-clearance. Passagiers die vanuit Zaventem naar de VS vliegen moeten vooraleer ze op het vliegtuig stappen al door de Amerikaanse immigratiedienst passeren. In de VS hoeven ze dat dan niet meer te doen.

Wie vandaag naar de Verenigde Staten reist, moet ter plaatse samen met vele andere passagiers grondige controles ondergaan. Dat duurt vaak lang en is zeker vervelend wanneer een aansluitende vlucht moet worden gehaald. Daarom vroegen de VS vijf jaar geleden al om de pre-clearance-faciliteiten in Zaventem te organiseren.

Het akkoord is ondertussen ondertekend door de Amerikaanse ambassadeur in België en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Goffin. Eens goedgekeurd door het Belgische parlement kunnen de infrastructuurwerken die vereist zijn in Zaventem van start gaan.

Brussel en Dublin enige Europese locaties met pre-clearance

Amerikaanse douaniers zijn op dit ogenblik al actief op de luchthaven van Dublin. Dat is voorlopig de enige Europese locatie waar het systeem al is ingevoerd. Ook op Aruba, de Bahamas, Bermuda, de Verenigde Arabische Emiraten en Canada bestaan pre-clearancefaciliteiten.

De komst van de Amerikaanse douaniers naar Brussels Airport was al langer gepland. Door de terroristische aanslag van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem werd de ganse zaak uitgesteld.

Voorlopig verandert er weinig. Om de eenvoudige reden dat de luchtcorridor tussen de EU en de VS vanwege de pandemie gesloten blijft. Een zeldzame uitzondering niet te na gesproken.

De ambtenaren van de US Customs and Border Protection (CBP) zullen in Brussel exact dezelfde controles uitvoeren als degene die de passagier anders in de Verenigde Staten wachten. In 2016 passeerden 22 miljoen reizigers de pre-clearancefaciliteiten in voormelde steden en landen. Goed voor 16 procent van alle passagiersverkeer dat in de VS aankomt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks