Pre-clearance: Amerikanen gaan VS-reizigers al controleren op Zaventem

Passagiers die vanuit Brussel naar de Verenigde Staten reizen zullen vanaf 2018 in Zaventem door de Amerikaanse douane- en immigratiecontrole moeten passeren vooraleer ze aan boord gaan. Het gaat om de zogenaamde pre-clearance-faciliteiten. In de VS hoeven ze dan niet meer via de immigratiediensten te gaan. Van zo’n regeling is al langer sprake, maar tegen volgend jaar wil België het akkoord met de VS operationeel hebben. Goed nieuws voor iedereen die naar de VS reist.

Wie nu naar de Verenigde Staten reist, moet ter plaatse samen met vele andere passagiers grondige controles ondergaan. Dat duurt vaak lang en is zeker vervelend als je een aansluitende vlucht wil halen. Daarom vroegen de VS twee jaar geleden al om de pre-clearance-faciliteiten in Zaventem te organiseren.

Dublin doet het al

Brussels Airport vormt een onderdeel van een lijst met tien luchthavens waar de Amerikaanse douane vooraf controles zou willen uitvoeren. Andere geselecteerde luchthavens zijn onder meer Amsterdam, Madrid en Londen, maar ook Tokio en Istanboel. Amerikaanse douaniers zijn op dit ogenblik al actief op de luchthaven van Dublin, de enige Europese locatie waar het systeem al is ingevoerd.

Daarbij passeert men de VS-grenscontrole vooraleer op het vliegtuig te stappen en wordt men in Amerika gezien als een lokale passagier. Paspoort en vingerafdrukken worden hier al gecontroleerd.

“De mogelijkheid om een douane- en immigratiecontrolezone in te voeren op onze nationale luchthaven, waar Amerikaanse agenten de nodige controles zouden uitvoeren, is aan de orde van de dag”, zegt Didier Reynders (MR) op een parlementaire vraag van kamerlid Gautier Calomne (MR), volgens De Tijd.

In 2018 akkoord sluiten met VS

Interessant voor de reizigers maar politiek geen eenvoudig verhaal. Amerikaanse agenten moeten bij zo’n pre-clearance-faciliteiten namelijk actief zijn om Belgisch grondgebied. Daarnaast zijn er ook infrastructuurwerken nodig en komen er kosten bij kijken. De komst van de Amerikaanse douaniers naar Brussels Airport zou al langer zijn gepland, maar zou door de terroristische aanslag van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem zijn uitgesteld. “Het is van belang dat de Belgische wetgeving bij het hele proces nageleefd wordt, en dat de rechten van onze landgenoten en van iedereen die zich in België bevindt, gewaarborgd blijven. De Belgische federale politie blijft verantwoordelijk voor de veiligheid op het hele gebied van de luchthaven”, over het thema. Hij hoopt in 2018 een akkoord met de VS te sluiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20