Key takeaways
- 25 procent van de Belgen heeft moeite met het herstellen van een gezond evenwicht en een consistente routine na de nieuwjaarsfestiviteiten.
- De post-vakantie blues treft 35 procent van de Belgische bevolking, waarbij factoren zoals te veel eten en drinken, verstoorde routines en financiële druk bijdragen aan deze achteruitgang.
- Vier verschillende gedragspatronen ontstaan in januari: “Frisse Starters”, “Fantomen van Kerstmis Verleden”, “January Muddlers” en “Over Goal Setters”.
De post-vakantieblues treft een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking, met een opmerkelijke daling van het moreel van 35 procent na de feestelijke vieringen. Deze achteruitgang kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder te veel eten en drinken, verstoorde routines en de financiële druk die gepaard gaat met de vakantie-uitgaven.
Uit een onderzoek van HelloFresh blijkt dat 25 procent van de Belgen moeite heeft om na de nieuwjaarsfestiviteiten weer een gezond evenwicht en een consistente routine te vinden. Velen worstelen met het herwinnen van de controle over hun dieet en maaltijdplanning. Maar 2 januari komt voor velen naar voren als een cruciale dag, die een hernieuwd verlangen inluidt om hun leven te reorganiseren en een evenwichtigere levensstijl te cultiveren.
Impact van post-vakantieblues
Ondanks het streven naar gezondere gewoonten, ervaren heel wat Belgen (35 procent) een dip in hun humeur na de feestdagen. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren zoals te veel eten, een verhoogde consumptie van zwaardere maaltijden die tot vermoeidheid leiden, de impact van kouder weer en minder uren daglicht, en verstoringen van regelmatige slaappatronen en voedingsroutines. Financiële stress als gevolg van vakantie-uitgaven draagt voor een aanzienlijk percentage ook bij aan deze malaise na de vakantie.
Herstellen van gezonde gewoonten
Om een soepele overgang naar het normale leven mogelijk te maken, geeft Ellen Vandevyvere, een expert in timemanagement, praktische tips om een gezonde routine op te bouwen zonder onnodige stress. Haar advies is bedoeld om mensen te helpen de complexe problemen van het terugkeren naar het werk en het opnieuw opbouwen van positieve gewoonten na de feestdagen op te lossen.
De studie identificeert ook vier verschillende gedragspatronen bij Belgen in januari: “Frisse Starters” die het nieuwe jaar enthousiast omarmen met hernieuwde energie en organisatie, “Fantomen van Kerstmis Verleden” die verstrikt blijven in de feestvreugde, “January Muddlers” die de maand doorkomen zonder een duidelijk plan, en “Over Goal Setters” die onrealistische verwachtingen stellen voor zichzelf. Ongeacht individuele neigingen zijn structuur en routine cruciaal om het jaar positief te beginnen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!