Populariteit avontuurlijke reizen neemt snel toe

De populariteit van avontuurlijke reizen kent een snelle toename. De activiteit is ook niet langer voorbehouden aan een groep onder de leeftijdsgrens van veertig jaar of ervaren avonturiers. Dat is de conclusie van een onderzoek van Travel Leaders Group (TLG) en de Adventure Travel Trade Association (Atta) bij aanbieders van avontuurlijke reizen.

Uit de studie bleek dat 86 procent van de respondenten aangaf de voorbije drie jaar een groei in de verkoop van avontuurlijke reizen te hebben ervaren. Avontuurlijke reizen worden vooral door veertigers ondernomen, hoewel het verschil met jongere toeristen slechts 1 procent bedraagt. Bovendien worden 22 procent van de reizen door vijftigplussers geboekt.

Ervaringen

Uit de enquête bleek ook dat 65 procent van de boekingen betrekking heeft op reizen tussen zeven en tien dagen. Nog eens 21 procent maakt echter gewag van reservaties voor minstens tien dagen.

Wanneer naar de prijs wordt gekeken, kan worden vastgesteld dat 33 procent van de klanten per persoon een bedrag tussen 3.000 dollar en 5.000 dollar betaalt, terwijl bij 30 procent gewag wordt gemaakt van een som tussen 2.000 dollar en 3.000 dollar voorziet. Er wordt wel aan toegevoegd dat 22,5 procent van de klanten van avontuurlijke vakanties meer dan 5.000 dollar per persoon betaalt.

“Het is duidelijk dat avontuurlijke reizen in de lift zitten en ook de gemiddelde leeftijd van de deelnemers toeneemt,” zegt John Lovell, voorzitter van het Travel Leaders Network. “Consumenten richten zich steeds meer op authentieke, transformationele en opwindende reiservaringen. Dat helpt de uitbreiding van de avontuurlijke reizen aanwakkeren.”

“We zien ook dat veel consumenten aanzienlijke bedragen uitgeven aan avontuurlijke reizen naar verre bestemmingen, die vaak ook langer duren. Tevens blijkt dat velen actieve en avontuurlijke reizen combineren met een aantal luxe elementen.”

Vrouwen

De activiteit onderhoudt volgens de onderzoekers inmiddels een industrie met een waarde van 683 miljard dollar.

De populatie van avontuurlijke reizigers bestaat voor 50,5 procent uit mannen en voor 49,5 procent vrouwen. Daarentegen moet worden vastgesteld dat 64 procent van de aankoopbeslissingen door vrouwen gebeurt. Daarmee kan een parallel worden getrokken met de trends in de bredere reiswereld.

Verder wordt opgemerkt dat de sector een sterke mengeling toont van beginnende en ervaren avontuurlijke reizigers. In eerste instantie gaat de interesse naar culturele bestemmingen, gevolgd door voettochten. Op de derde plaats staan culinaire bestemmingen, gevolgd door duiken en snorkelen. Verder in de rangschikking staan expeditie-cruises, kajakken, fietstochten, safari’s en raften.

Tenslotte toonde de enquête nog dat kan gewag gemaakt worden van een mengeling van georganiseerde reispakketten en individuele programma’s, waarbij geen enkele categorie een duidelijke dominantie kan laten blijken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20