Populairste auto in Mongolië is de Toyota Prius

In de straten van Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, laat de Toyota Prius een dominante aanwezigheid optekenen. Het hybride concept van de Prius spreekt de Mongoolse bevolking bijzonder aan. Daardoor kunnen volgens waarnemers diverse redenen naar voor worden geschoven. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat het voorbije jaar 60 procent van de wagens die in Mongolië werden ingevoerd, over een hybride aandrijving beschikten.

“De populariteit van de Prius in Mongolië kan, net zoals elders, worden verklaard door het feit dat hybride motoren bijzonder efficiënt zijn en de bestuurder lage brandstofkosten garanderen,” benadrukt het magazine The Economist. “De auto’s zelf zijn in Mongolië bovendien eveneens goedkoop.”

Veiligheidscontroles

“Volgens lokale media is het in Mongolië mogelijk om zich voor een prijs van amper 2.000 dollar een gebruikte Prius aan te schaffen. Die buitenkans hebben de Mongolen te danken aan de strenge Japanse autocontrole. Personenwagens die meer dan drie jaar oud zijn, moeten immers dure veiligheidstests ondergaan.”

“Vele Japanse autobestuurders kiezen er dan ook voor om hun auto te verkopen wanneer de eerste veiligheidstest zich aandient en door een nieuw exemplaar te vervangen,” aldus nog The Economist. “Een groot deel van die afgeschreven exemplaren wordt naar Mongolië uitgevoerd. Vorig jaar exporteerde Japan ongeveer dertigduizend hybride voertuigen naar Mongolië. Er zijn in Mongolië inmiddels een groot aantal garages die enkel services voor de Toyota Prius aanbieden.”

Er zijn echter nog andere redenen die de populariteit van de Toyota Prius in Mongolië kunnen verklaren. “Ulaanbaatar heeft immers te lijden onder een zware luchtvervuiling,” benadrukt het magazine. “De Mongoolse hoofdstad is één van de meest gepollueerde metropolen van de wereld. Vooral tijdens de winter worden er zware vervuilingsniveaus opgetekend.”

“Er wordt voor de verwarming en de elektriciteitsproductie immers vooral op de verbranding van steenkool beroep gedaan. Om het verkeer milieuvriendelijker te maken, heeft de Mongoolse regering dan ook beslist om de import van hybride voertuigen belastingvrij te maken. In tegenstelling tot andere auto’s, zijn hybrides ook vrijgesteld van een belasting op luchtverontreiniging.”

Starten

The Economist wijst er echter op dat de Prius in Mongolië nog een belangrijke troefkaart kan uitspelen. “Ulaanbaatar is één van de koudste hoofdsteden van de wereld,” wordt er opgemerkt. “Op winterochtenden moeten bestuurders soms proberen om hun auto’s bij temperaturen van minus 30 graden Celsius te starten.”

“Auto’s die op benzine en diesel rijden kunnen het daarbij bijzonder lastig krijgen. Vaak is het compleet onmogelijk om hun motoren aan de praat te krijgen. De Prius kan van zijn batterij gebruik maken om zijn elektrische motor van stroom te voorzien totdat de auto voldoende is opgewarmd om de benzinemotor soepel te laten draaien. Dat is voor veel Mongolen een doorslaggevend argument om voor een Prius te kiezen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20