Ineenstorting Asad-regime in Syrië: Impact op oliemarkten blijft onzeker


Key takeaways

  • De binnenlandse olieproductie van Syrië is minder dan 0,1 procent van de wereldwijde productie.
  • Experts verwachten een beperkte verstoring van de totale olietoevoer.
  • De lichte stijging van de olieprijzen de voorbije dagen lijkt men voornamelijk toe te schrijven aan China’s recente verschuiving in het monetaire beleid.

De ineenstorting van het regime van Bashar al-Assad in Syrië heeft de oliemarkt ertoe aangezet om de mogelijke gevolgen te beoordelen. Terwijl de prijs van een vat Brent-olie maandag een lichte stijging liet zien, kijken analisten nauwlettend naar eventuele rimpeleffecten op de wereldwijde olietoevoerketens.

De binnenlandse olieproductie van Syrië is relatief klein en vertegenwoordigt minder dan 0,1 procent van de wereldwijde productie. De grootste zorg zijn de mogelijke overloopeffecten op de buurlanden en de regionale stabiliteit. Experts verwachten een beperkte verstoring van de totale olietoevoer. Ze schrijven de recente lichte stijging van de olieprijs toe aan de recente verschuiving in het monetaire beleid van China.

China’s economische verschuivingen en vraag naar energie

Het Chinese Politbureau kondigde een “gematigd accommoderende” economische aanpak aan voor 2025, wat duidt op meer overheidssteun en dus een hogere vraag naar energie. Ondertussen heeft Saudi Aramco zijn olieprijzen voor januari 2025 voor Aziatische klanten verlaagd tot het laagste punt sinds begin 2021.

Het geopolitieke landschap in het Midden-Oosten is ongetwijfeld aan het verschuiven met mogelijke gevolgen voor Rusland en Iran, beide trouwe bondgenoten van Syrië. Dit zou kunnen leiden tot een tijdelijke stijging van de olieprijzen, maar die zou van korte duur kunnen zijn door de beslissing van Saoedi-Arabië om de prijzen voor ruwe olie voor Azië aanzienlijk te verlagen.

Wereldwijde olieprijzen en markttrends

Desondanks zijn de wereldwijde olieprijzen dit jaar gematigd geweest, met de prijs van een vat Brent-olie die tijdens de zomer onder de 70 dollar daalde – het laagste punt sinds 2021. Deze zwakte wordt voornamelijk toegeschreven aan de verminderde vraag als gevolg van de economische vertraging in China.

Factoren zoals de sterker wordende Amerikaanse dollar en de aanhoudende inflatie beïnvloeden ook de markttrends. De sterkte van de dollar maakt olie duurder voor kopers die andere valuta gebruiken, waardoor de prijzen onder druk komen te staan.

Geconfronteerd met deze uitdagingen heeft OPEC+ (de Organisatie van Olie Exporterende Landen en haar bondgenoten) onlangs de productiebeperkingen van 2,2 miljoen vaten per dag verlengd tot maart 2025 in een poging om de markt te stabiliseren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.