Politiek netwerk van Navalny nu op terroristenlijst: ‘Einde van een tijdperk’

Het politieke netwerk van de gevangengenomen Kremlincriticus Alexei Navalny staat nu op de zwarte lijst van ‘aan terrorisme gelinkte’ organisaties. Dat meldt de Russische financiële waakhond Rosfinmonitoring.

Navalny richtte het netwerk op in 2017 om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap en om campagne te voeren tegen de Russische president Vladimir Poetin. In afwachting van de uitspraak van de rechter, die moest besluiten of de beweging verboden moest worden, besliste het netwerk donderdag zichzelf te ontbinden. 

Het netwerk van Navalny staat nu in de databank met groepen en personen die gelinkt zijn aan terroristische activiteiten. De Islamitische Staat, Al Qaeda en de Taliban staan ook op de lijst, die de Russische autoriteiten de macht geeft om bankrekeningen te blokkeren. 

Overlevingsmodus

Voormalige medewerkers van het Navalny-netwerk vertelden aan The Moscow Times dat de uitspraak het einde betekent van de huidige structuur van de organisatie. ‘Eerlijk gezegd moet ik zeggen dat we geen plan hebben voor de toekomst, maar het is duidelijk dat dit het einde van een tijdperk is’, zei Diana Rudkova, het voormalige hoofd van ‘Team Navalny’ in Tambov in Centraal-Rusland. 

Rudkova zei dat ze momenteel ‘in de overlevingsmodus zit’ en dat verschillende leden zich proberen los te weken van de organisatie om juridische problemen te voorkomen. ‘Op dit moment doen we alles om de veiligheid van onze voormalige medewerkers te garanderen. We beëindigen internetcontracten, elektriciteitsrekeningen, alles wat ons kan verbinden met de Navalny-beweging.’

In januari werd Navalny gearresteerd toen hij terugkeerde uit Duitsland, waar hij vijf maanden had doorgebracht om te herstellen van een vergiftiging met het zenuwgas Novichok. Hij werd bij aankomst in zijn thuisland onmiddellijk voor het gerecht gedaagd voor het overtreden van een voorwaardelijke straf die voortvloeide uit een veroordeling wegens verduistering in 2014, die volgens hem politiek gemotiveerd was. Hij werd veroordeeld tot het uitzitten van de rest van een straf van twee en een half jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20