Politici reageren op slag in het gezicht van Macron

De Franse president Emmanuel Macron is geslagen door een man tijdens een officieel bezoek aan het departement Drôme, in het zuidoosten van Frankrijk. Politici reageren afkeurend. 

In een video die op sociale media circuleert, is te zien hoe Macron door een man in een groen T-shirt wordt geslagen tijdens een bezoek aan een hotelschool in de gemeente Tain-l’Hermitage, buiten de stad Valence. Terwijl zijn lijfwachten ingrijpen, wordt de president van de menigte weggetrokken.

Twee mannen werden gearresteerd na het incident, zo melden Franse media. Hun identiteiten en motieven, zijn nog niet bekend. Net voordat hij de muilpeer uitdeelde, riep de aanvaller: ‘A bas la macronie!’, oftewel ‘Weg met het Macronisme!’

Reacties

Verschillende Franse politici reageren geschokt. ‘Politiek kan nooit geweld zijn, verbale agressie en nog minder fysieke agressie’, zei premier Jean Castex tegenover de Assemblée nationale. ‘Ik roep op tot een republikeinse sprong voorwaarts; we zijn allen bezorgd, de grondslagen van onze democratie staan op het spel.’

Ook Marine Le Pen, de voorzitter van het rechtse Rassemblement National, heeft gereageerd: ‘Het is ontoelaatbaar om de president van de republiek, politieke leiders, maar nog meer de president, fysiek aan te vallen’. Damien Abad van de Franse centrumrechtse partij Les Républicains (LR) noemde het incident ‘onduldbaar’ en ‘onaanvaardbaar’. 

De voorganger van Macron, François Hollande, schreef op Twitter: ‘Een aanval op de president van de republiek is een ondraaglijke en ontoelaatbare slag voor onze instituties. In het licht van deze afschuwelijke daad moet de hele natie solidair zijn met het staatshoofd’.

‘Tour de France’

Macron is momenteel op tournee door Frankrijk om ‘de pols van het land op te nemen’. Zijn tegenstanders zien het echter als een verkiezingstournee, twee weken voor de regionale verkiezingen en minder dan een jaar voor de presidentsverkiezingen.

Zijn bezoek aan de hotelschool vond plaats aan de vooravond van nieuwe versoepelingen voor de horeca. Zo mogen cafés en restaurants in Frankrijk vanaf 9 juni opnieuw mensen binnen ontvangen. Ook de avondklok verschuift van 21 uur naar 23 uur.

‘Morgen wordt een nieuwe stap gezet’, tweette Macron na zijn bezoek aan de hotelschool. ‘Het leven zal worden hervat in al onze gebieden!’

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20