Polen zegt dat Rusland verantwoordelijk is voor de Europese gascrisis

Verklaringen van Russische overheidsdienaren die een toename van de gasleveringen aan Europa koppelen aan de voltooiing van de Nord Stream 2-pijpleiding zijn “manipulatief”. Het einddoel zou het cementeren van Gazproms dominante positie op de Europese gasmarkt zijn. Dat betoogt EU-lidstaat Polen, in een brief gericht aan de Europese Commissie.

Waarom is dit belangrijk?

De gasprijzen stegen de voorbije weken tot recordhoogten toen de belangrijkste gasleverancier van de EU, het Russisch staatsbedrijf Gazprom, streng de knip op de bezorgingen hield.

Gazprom probeert momenteel groen licht van Duitsland en de EU te krijgen voor het pompen van gas door Nord Stream 2, een pijpleiding die Ruslands traditionele Oekraïne-gasroute naar Europa omzeilt.

Maar transportleidingen in Polen en Oekraïne zijn momenteel onderbenut, waardoor de nieuwe pijpleiding onnodig is. Dat verklaart Polen in het epistel gericht aan Eurocommissaris Mededinging Margrethe Vestager.

“Misleidende en manipulatieve poging”

Voor Warschau, “lijkt het doel duidelijk te zijn – het verkrijgen van een bevoorrechte positie op de markt voor Gazprom en Nord Stream 2 door misbruik van machtspositie, ondermijning van het EU-rechtssysteem,” aldus de brief, die werd ondertekend door Polens minister van Klimaat en Milieu Michał Kurtyka en gedateerd is op 19 oktober. Overigens wordt Polen door de EU beschuldigd van ondermijning van net datzelfde rechtssysteem.

De poging van Moskou om de toename van de Europese gasleveringen te koppelen aan de voltooiing van Nord Stream 2 “kan alleen worden behandeld als een misleidende en manipulatieve poging en toont duidelijk de instrumentalisering van gasleveringen door Rusland om een politiek doel te bereiken,” aldus nog de brief, die werd bekeken door EURACTIV.

Op basis hiervan, en een marktanalyse van Gazproms gedrag in de afgelopen maanden, riep Polen de Commissie op om “een diepgaand onderzoek in te stellen” naar Gazprom voor potentieel misbruik van een dominante marktpositie.

Weinig of geen extra capaciteit

Gazprom heeft weinig of geen extra capaciteit aangeboden om de druk op de gasmarkt van de EU te verlichten, ook al heeft het zijn langetermijncontracten met zijn Europese klanten nageleefd, zei de Europese Commissie vorige week.

“We voldoen aan al onze contracten, al onze verplichtingen,” bevestigde Konstantin Kosachyov, een pro-Kremlin topwetgever in het Hogerhuis van het Russische parlement.

“Alles daarbovenop zou een onderwerp moeten zijn voor aanvullende vrijwillige en wederzijds voordelige overeenkomsten,” zei hij eerder deze week in een interview, volgens persbureau Bloomberg.

Verboden volgens het mededingingsrecht

Voor Warschau toont dit aan dat Gazprom misbruik probeert te maken van zijn dominante positie op de EU-markt, iets wat volgens het EU-mededingingsrecht verboden is.

Om zijn argument kracht bij te zetten, wees Warschau op verschillende praktijken van Gazprom die “verschillen van zijn gedrag in de voorbije jaren en van het standaardgedrag van andere marktdeelnemers”. Het noemde onder meer het feit dat Gazprom alleen langetermijncontracten levert en de verkoop beperkt via zijn elektronische verkoopplatform.

Volgens Warschau “schept dit een beeld van een reeks doelbewuste maatregelen die uitmonden in de onderbevoorrading van gas uit Russische richting, gepaard aan het creëren van een vals gevoel van urgentie om de exploitatie van Nord Stream 2 te starten”.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20