Polen verstrengt abortuswetten onder luid protest

In verschillende steden in Polen kwamen duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de uitspraak van een rechtbank die abortus in het land de facto verbiedt, tenzij in extreme gevallen.

In de uitspraak oordeelde het Poolse Grondwettelijk Hof dat abortussen die werden uitgevoerd vanwege aangeboren afwijkingen – zoals het syndroom van Down tot allerlei dodelijke ziekten – volgens de grondwet verboden waren.

Bijna alle van de 1110 legale abortussen die in 2019 werden uitgevoerd in Polen, een land met 38 miljoen inwoners, waren op grond van zo’n aangeboren afwijkingen. Als de regering de uitspraak van het Grondwettelijk Hof bindend maakt, wat ze heeft aangegeven te zullen doen, zullen Poolse vrouwen enkel een abortus kunnen laten uitvoeren in geval van verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Massaal protest

Na de uitspraak kwamen tegenstanders van het strenge abortusbeleid van de nationalistische Poolse regering massaal de straat op. 

In Warschau verzamelden demonstranten voor de rechtbank. Vandaar trokken ze naar het hoofdkwartier van de conservatieve partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), de grootste partij in de regering. Die partij heeft sterke banden met de behoudsgezinde factie van de rooms-katholieke Kerk, dat sterk gekant is tegen het concept van abortus. 

De demonstranten eisten respect voor het recht van abortus op aanvraag. Op hun plakkaten waren slogans te lezen zoals ‘Ik denk, ik voel, ik beslis’ en ‘Vrijheid van keuze zonder terreur’. Ook waren er veel boze boodschappen te zien, gericht tegen de regeringspartij.

De publicatie van de uitspraak stuitte op felle kritiek van de oppositie. Het verbod op abortus wegens aangeboren afwijkingen, heeft ook mede de relaties verzuurd tussen Warschau en Brussel. Daar ligt de Poolse regering al onder vuur wegens een vermeend gebrek aan respect voor de rechtsstaat. 

De Poolse autoriteiten verwachten nog meer protesten in de komende dagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20