De Verenigde Staten en Polen zijn zeer dichtbij het sluiten van hun eigen ‘nucleaire deal’ ter waarde van 18 miljard dollar. Het Centraal-Europese land wil af van zijn verslaving aan steenkool en Russisch aardgas, en wil daarom zes bijkomende kerncentrales bouwen.
De deal is nog niet gefinaliseerd, maar volgens de Amerikaanse minister van Energie Dan Brouilette ging Polen akkoord dat Amerikaanse bedrijven een groot deel van die nieuwe kerncentrales mogen bouwen. Warschau verkiest de VS boven diens concurrenten op de internationale nucleaire energiescène: Rusland en China.
Momenteel importeert Polen heel wat gas uit Rusland, maar de relatie met Moskou zit ver onder het vriespunt. Volgens persagentschap Reuters wil Polen tegen 2022 de kraan uit Rusland kunnen toedraaien. In plaats daarvan zou het gas importeren uit Noorwegen, en meer inzetten op vloeibaar aardgas (lng) uit de VS.
Steenkool uitfaseren
Maar Polen haalt traditioneel ook veel energie uit steenkool, wat niet naar de wens is van Europa. Het is niet compatibel met het Europese doelstelling van netto nuluitstoot tegen 2050. De enige manier om het gebruik van steenkool te verminderen of zelfs te elimineren, is door die goedkope maar zeer vervuilende energie te vervangen door een andere vergelijkbare opwekkingscapaciteit: kernenergie.
De komende maanden worden de bouwplannen opgesteld voor de nieuwe centrales, tegen 2033 zou de eerste nieuwe reactor moeten draaien. Warschau raamt het kostenplaatje voor het hele programma op zo’n 40 miljard dollar. Daarvan zou dus minstens 18 miljard dollar naar Amerikaanse nucleaire technologie gaan.
De Poolse regering is van plan om tegen 2040 tussen de 6 en 9 GW aan nucleaire capaciteit te bouwen. Daarnaast gaat het land ook investeren in hernieuwbare energie, het plant om offshore windenergieparken te bouwen met een capaciteit tussen de 8 en 11 GW.