Polen trekt naar de stembus. Ongeacht de uitslag blijft de economie van indrukwekkende stabiliteit

Polen trekt naar de stembus. Ongeacht de uitslag blijft de economie van indrukwekkende stabiliteit
(Foto: Damian Lemański/Bloomberg via Getty Images)

De peilingen voor de verkiezingen op zondag 15 oktober wijzen op een nek-aan-nekrace, waarbij de winnende partij mogelijk weken nodig heeft om een regeringscoalitie te vormen.

Waarom is dit belangrijk?

Deze verkiezingen zullen niet alleen bepalen of Polen verder afwijkt van West-Europa op sociaal en politiek vlak, maar ook of het continent eensgezind blijft in de steun aan Oekraïne, ondanks de groeiende oorlogsmoeheid onder de kiezers. Een derde opeenvolgende termijn voor de partij Recht en Rechtvaardigheid kan Polens positie als een moeilijke EU-lidstaat aan de oostflank van de NAVO bevestigen. Wat Polen wel van de rest van de meeste EU-landen onderscheidt, is de robuustheid van zijn economie.

Indrukwekkend stabiele economie

In het nieuws: Polen, een land dat door velen nog altijd met een zweem van medelijden wordt bekeken, heeft zich prachtig ontwikkeld in de schaduw van die foute perceptie. De turbulenties – waar de media zich graag mee bezighouden – vinden plaats in de politieke bovenbouw. De basis van de economie is van indrukwekkende stabiliteit.

  • Sinds 1991 vertoont het land – met uitzondering van het corona-crisisjaar 2020 – positieve groeipercentages. Deels aanzienlijk boven het EU-gemiddelde.
  • De vooruitzichten zijn ook optimistisch: de EU-Commissie voorspelt voor Polen in 2024 een economische groei van 2,7 procent. Dat is meer dan twee keer zo hoog als de prognose voor België.
  • Het werkloosheidscijfer ligt op iets meer dan 3 procent, wat als volledige werkgelegenheid kan worden beschouwd.
  • De staatsfinanciën zijn solide: de staatsschuld ligt rond de 50 procent in verhouding tot het bruto binnenlands product – en dus ver onder het Belgische niveau van 107 procent.
  • Dankzij die gezonde staatsfinanciën is de Poolse welvaartstaat de voorbije jaren uitgebreid, waardoor het aantal mensen dat in armoede leeft gestaag daalt.

Zoom in: Mocht de Poolse machtsbasis na de verkiezingen in handen van oppositiepartijen komen, dan nog zijn analisten optimistisch over de economische vooruitzichten van het land, omdat de economie zich in werkelijkheid heeft losgekoppeld van politieke capriolen. (Lees verder onder de foto)

De wolkenkrabber Warsaw Spire op het Plac Europejski (Europees Plein) in Warschau werd ontwikkeld door de Belgische vastgoedontwikkelaar Ghelamco en biedt onderdak aan verschillende internationale bedrijven. (Foto door Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Optimisme vindt zijn rechtvaardiging in drie factoren

1. Polen is een aantrekkelijke locatie geworden

  • Voor buitenlandse bedrijven is Polen vanwege zijn centrale ligging en goed opgeleide vakmensen een betrouwbare thuisbasis. Internationale bedrijven zoals Bosch, Miele en Samsung hebben ook vestigingen in Polen.

2. De Poolse economie profiteert van de oorlog

  • De buitenlandse investeringen stijgen ook omdat Rusland als alternatieve investeringslocatie wegvalt. Volgens het Duitse Handelsblatt kiest bijna één op de vier Europese bedrijven voor Polen bij het verplaatsen van productie.
  • Vakmensen uit Oekraïne zijn in Polen beter geïntegreerd dan bij ons, omdat ze doelgericht zijn geworven en er minder taal- en culturele barrières zijn.

3. De Poolse economie is gediversifieerd

  • Buitenlanders hebben het moeilijk om de naam van een willekeurig Pools bedrijf op te noemen. Dat komt omdat de economie zeer sterk gediversifieerd. “Er is niet één Robert-Lewandowski-sector waarvan het land economisch afhankelijk is”, zegt de Duitse Polen-specialist Lars Gutheil in The Pioneer.
  • De economie als geheel heeft een industriesector ter grootte van 56 procent van het bruto binnenlands product en beschikt over een dienstensector die 30 procent van het bbp uitmaakt.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.