Polen moet tuchtkamer sluiten van Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie besliste woensdag dat de omstreden tuchtkamer in Polen moet sluiten. Critici zeggen dat het orgaan de regering zou toestaan ​​om rechters te onderzoeken en te straffen voor hun rechterlijke uitspraken.

Het was de Europese Commissie die eind januari een kortgeding aanspande en nu haar gelijk krijgt. De Poolse overheid dient per direct de kamer te sluiten. Die kamer werd in 2017 opgericht door de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) om tuchtzaken tegen rechters te behandelen. De maatregel maakte deel uit van ingrijpende hervormingen van het gerechtelijk apparaat in Polen.

De Europese Commissie beklaagde zich vooral over de onafhankelijkheid van het orgaan. De leden zijn voornamelijk door het parlement gekozen, waarin de regerende nationalistische partij PiS de meerderheid heeft. Het panel heeft de bevoegdheid om salarissen te verlagen en rechters van hun werk te schorsen. De oppositie ziet hierin een poging van PiS om het Poolse rechtssysteem te blokkeren.

EU versus Polen

Het is de nieuwste ontwikkeling in een lange strijd tussen Polen en de EU over de radicale justitiële hervormingen van PiS. Eerder werden partijvrienden benoemd bij het Constitutioneel Hof, plaatsten ze de raad voor de rechtspraak onder politieke curatele en vergrootten ze de macht van de minister van Justitie bij het promoveren en degraderen van rechters. Dat meldt de Nederlandse Volkskrant.

Polen heeft nu een maand de tijd om de tuchtkamer van het parlement en de regering te scheiden. Na die maand kan de Europese Commissie een boete vragen. Daarbovenop werd er recent nog maar bezorgdheid geuit over het besluit van Polen om de presidentsverkiezingen in mei te laten doorgaan. Mensen zullen via een brief moeten stemmen als de Senaat dat goedkeurt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20