Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi heeft geen flauw idee waar Pinksteren voor staat

Pinksteren, het Christelijk feest waarbij gevierd wordt dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen, blijkt niet erg bekend bij cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. Hij wuift de vraag bovendien weg.

In het nieuws: Tijdens een gesprek in de Zevende Dag blijkt de leider van de christendemocraten niet in staat te zijn de betekenis van een christelijke feestdag te geven.

  • Dat de cd&v weinig voeling meer heeft met de ‘c’ van ‘christelijk’ in de partijnaam is geen verrassing. Maar dat twee cd&v’ers de betekenis van Pinksteren niet kennen, is dat wel. Voorzitter Sammy Mahdi was afgelopen zondag te gast in de Zevende Dag samen met Gilles Bultinck (cd&v), tweede op de kieslijst voor het Vlaams Parlement in Antwerpen.
  • Bultinck “viert vandaag niets” en kan Pinksteren nog net aan de Bijbel linken. Daarbij geeft hij aan dat het voor hem “stopt na Pasen”, als het om christelijke feestdagen gaat.
  • Presentatoren Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo kijken dan maar in de richting van Mahdi. Die komt ook niet verder dan “50 dagen na Pasen”. Imbo probeert nog: “Als ik zeg: ‘vurige tongen’, wat denkt u dan?” Volgens de Bijbel ontvangen de apostelen de inspiratie van de Heilige Geest op Pinksteren immers middels vurige tongen. “Dat ik niet de woordvoerder ben van de Kerk, maar van de cd&v”, zo pareert Mahdi de vraag.
  • Het levert de voorzitter een stevige repliek van Imbo op: “Wij zijn ook niet de woordvoerders van de Kerk, maar we weten wél waar Pinksteren voor staat.” Mahdi reageert gepikeerd: “Ik vind het vreemd om vragen te krijgen over de Bijbel en het christelijke geloof. (…) Ik denk niet dat u die vraag aan iemand anders zou gesteld hebben”.

Heeft de C nog wel belang?

  • De betekenis van Pinksteren is dan ook niet van belang voor cd&v, vindt Mahdi: “Ik maak vaak de vergelijking met de Franse leuze ‘Egalité, liberté, fraternité‘. Wel, fraternité, broederschap, er voor elkaar zijn, solidariteit in tijden van polarisering, dat is de strijd die wij aangaan. Waar iedereen die een religieuze zingeving heeft, die moet kunnen uiten. Maar dat staat los van een partij die decennia geleden misschien een katholieke partij was.”
  • Toch sleept de cd&v de ‘c’ in de naam nog voort. Tot een naamsverandering kwam het nooit, in tegenstelling tot zusterpartij cdH, die vanaf maart 2022 door het leven gaat als Les Engagés, een ‘politieke beweging’ met een naam die neutraler klinkt en oogt.