Poetin zet licht op groen voor 2 massabijeenkomsten in onder coronavirus kreunend Rusland

Ondanks dat het land de  – op de Verenigde Staten en Brazilië na – meeste bevestigde gevallen van coronavirus telt, worden in Rusland in juni twee massa-evenementen georganiseerd. Volgens president Vladimir Poetin is het ergste coronaleed dan ook geleden.

Op 24 juni zal in Moskou de overwinning op nazi-Duitsland worden herdacht. Dat gebeurt elk jaar op 9 mei, maar de viering werd dit jaar vanwege de coronacrisis uitgesteld. Omdat dit jaar de 75ste verjaardag van de Sovjetoverwinning wordt herdacht zullen 15.000 soldaten hun opwachting maken. De herdenking is een van de belangrijkste evenementen op de Russische agenda. Geen enkele Russische familie werd van het oorlogsleed gespaard. Verloren naar schatting 400.000 Amerikanen het leven in Wereldoorlog II, dan vielen er in de Sovjet-Unie 24 miljoen doden.

De overwinning op nazi-Duitsland vormt dan ook een sleutelonderdeel van de Kremlinideologie en is een van de weinige 20ste eeuwse gebeurtenissen die alle Russen verenigt. De herdenking gaat nu dus op 24 juni door en die dag zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid tot een nationale feestdag worden uitgeroepen.

Het ‘Onsterfelijke Regiment’

Duizenden mensen verzamelen in de straten van Moskou ter gelegenheid van de 74ste verjaardag van de Russische overwinning over nazi-
Duitsland op 9 Mei 2019. (Foto: Emin Dzhafarov/Kommersant/Sipa USA)

Twee dagen later wordt dan het ‘Onsterfelijke Regiment’ georganiseerd, de herdenkingsplechtigheid waarbij traditioneel miljoenen Russen op straat komen die foto’s van hun gesneuvelde familieleden meedragen. Wetenschappers vrezen dat zo’n massabijeenkomst een opstoot in het aantal bevestigde gevallen van coronavirus kan veroorzaken.

Tenslotte organiseert Rusland op 1 juli een grondwettelijk referendum dat president Vladimir Poetin moet toelaten tot 2036 aan de macht te blijven. Het risico hier is beperkt omdat Rusland onlangs een nieuwe wet heeft goedgekeurd die Russen de kans geeft hun stem online uit te brengen.

Russen passen telwijze voor coronavirus aan

Het aantal bevestigde gevallen neemt in Rusland dagelijks nog met meer dan 8.000 toe. Het aantal overlijdens bleef tot nog toe beperkt tot iets meer dan 5.000, al komt hier waarschijnlijk heel wat creatief boekhoudwerk aan te pas. Maar om te verhinderen dat de officiële coronacijfers blijven stijgen heeft het Russische Ministerie van Gezondheid onlangs de telwijze aangepast. Mensen die positief testen, maar geen symptomen vertonen, worden niet langer in de telling opgenomen. Het gaat om zo’n 30 procent van alle gevallen.

In Moskou zijn vorig weekeinde de lockdownmaatregelen gevoelig versoepeld. Wie zich op straat begeeft moet dat wel met een masker en handschoenen doen. De voorbije dagen was het aantal mensen dat zich op straat begeeft in verschillende Russische steden al sterk toegenomen. Echt verbazen moet dat niet omdat een kwart van alle Russen denkt dat het coronavirus niet bestaat. Een hoax, zeg maar, die verhindert dat Poetin zijn militaire parade kan organiseren. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20