Poetin wil gezichtsherkenning in 43.000 Russische scholen: het project heet… ‘Orwell’

Het regime van Vladimir Poetin gaat de 43.000 scholen in Rusland uitrusten met gezichtsherkenningscamera’s en -software. Het systeem krijgt ironisch genoeg de naam ‘Orwell’ mee. Dat meldt de krant Vedomosti. Het contract werd toegewezen aan het Rostec-conglomeraat van Sergei Chemezov, een van Poetins naaste medewerkers.

De technologie moet de veiligheid van kinderen garanderen door hun bewegingen te controleren en buitenstaanders te identificeren die schoolgebouwen betreden, aldus een woordvoerder van NTechLab. Dat is het bedrijf dat de software mag leveren. 

De bestanden zullen lokaal worden opgeslagen om lekken te vermijden. Ouders en kinderen zullen niet zonder hun toestemming worden toegevoegd, aldus de woordvoerder. Hij zegt wel dat de surveillancetechnologie in de toekomst ook kan worden ingezet om aanwezigheden op te nemen en de werktijd van de onderwijzers te controleren. De technologie zal ook onderwijs op afstand mogelijk maken. 

Volgens Vedomosti is ‘Orwell’ al in meer dan 1.608 scholen in 12 Russische regio’s geïnstalleerd. Een schoolgebouw heeft gemiddeld 20 camera’s nodig.

De contracten die het gans project mogelijk maken hebben een waarde van 2 miljard roebel (25,4 miljoen euro).  Het project maakt deel uit van het ‘digitaliseringsprogramma’ van Poetin. Dat voorziet 25 miljard euro voor de ontwikkeling van een digitale economie in Rusland.

Systeem enkel vergelijkbaar met wat in China bestaat

NTechLab heeft in Moskou al gezichtsherkenningstechnologie ingezet om criminelen te identificeren via een netwerk van bijna 200.000 bewakingscamera’s. Volgens insiders zal het gezichtsherkenningssysteem van Moskou, wanneer het volledig actief is, makkelijk de concurrentie aankunnen met systemen die in China operationeel zijn. Volgens critici schendt de technologie de privacy.

Dat het project de naam Orwell meekreeg is bijna surrealistisch. George Orwell was een Brits auteur, die in 1949 in zijn toekomstroman ‘1984’ een somber beeld schetste van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van het alziend oog van Big Brother, waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden gelegd werd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20