Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 09 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Moskou krijgt grootste gezichtsherkenningsapparaat ter wereld

Logo Business AM
Politiek

23/07/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De ganse wereld reageerde de voorbije week op haast paranoïde manier op het succes van FaceApp, een Russische app die een oudere versie van jezelf genereert. Ondertussen bouwt het stadsbestuur van de Russische hoofdstad Moskou in alle stilte het grootste gezichtsherkenningsapparaat ter wereld uit.

Dat systeem zal worden uitgebouwd in samenwerking met Sberbank, Ruslands belangrijkste financiële instelling. De bank heeft de voorbije jaren de biometrische gegevens van tientallen miljoenen Russen verzameld.

Het stadsbestuur van Moskou heeft nu een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de aankoop van 105.000 videocamera’s met gezichtsherkenninggsoftware. Op dit moment beschikt de stad over amper 1.500 zulke camera’s, maar die hebben de politie al toegelaten meer dan 100 criminelen te arresteren.

De camera’s werden voor het eerst ingezet bij betogingen geleid door de Russische oppositieleider Alexey Navalny. Ook bij het WK Voetbal vorig jaar hielpen de camera’s om 180 gezochte hooligans te identificeren. Telkens de camera’s een verdacht persoon opmerken, stuurt software vanuit de controlekamer een bericht naar de smartphone van politieagenten die zich in de buurt bevinden.

Het project heeft een prijskaartje van 45 miljoen euro. Dat is niet echt een onoverkoombaar bedrag om het grootste gezichtsherkenningsapparaat ter wereld uit te bouwen.

Systeem enkel vergelijkbaar met wat in China bestaat

Drie kandidaten hebben zich voor het project gemeld. Een daarvan is Ntechlab, een bedrijf opgericht door mensen die dichtbij Vladimir Poetin staan. Roman Abramovich, beter bekend als de eigenaar van de Engelse eersteklasser FC Chelsea, is één van de financiers. De twee overige kandidaten zijn bedrijven waarin Sberbank participeert: Speech Technology Center en VisionLabs.

Volgens insiders zal het gezichtsherkenningssysteem van Moskou, wanneer het volledig actief is, makkelijk de concurrentie aankunnen met systemen die in China operationeel zijn.

Vooral de samenwerking met Sberbank opent vele mogelijkheden. De bank is sinds vorig jaar gestart met het verzamelen van de biometrische gegevens van zijn 93 miljoen klanten. Volgens de CEO van het bedrijf is de bank al in het bezit van ‘miljoenen profielen’.

Alles lijkt er dus op dat Rusland snel de op China na belangrijkste speler op vlak van gezichtsherkenningssystemen zal worden. Rusland kopieert zijn technologische oplossingen veelal van de Chinezen. De Russen mogen dan wel geen internetcensuur hebben zoals hun Chinese buren, in gezichtsherkenning zijn ze wel degelijk wereldleiders.

Wie Moskou bezoekt wordt straks dan ook geconfronteerd met camera’s in alle straten en op alle gebouwen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks