Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Chinese overheid plaatst gezichtsherkenningstechnologie in sociale woonblokken

Logo Business AM
Economie

05/01/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In de sociale woonbuurten van de Chinese hoofdstad Peking worden massaal veiligheidscamera’s, uitgerust met gezichtsherkenning, geïnstalleerd. Dat hebben de lokale autoriteiten tegenover de Chinese pers bevestigd. Tegen juni dit jaar zou op die manier de huisvesting van ongeveer 120.000 huurders moeten worden gedekt.

De overheid wil met de maatregel naar eigen zeggen het probleem van de illegale onderverhuur efficiënter aanpakken, terwijl ook een betere beveiliging van de bewoners – vooral ouderen residenten – zou moeten kunnen worden gegarandeerd. Het initiatief kadert echter ook in de plannen van de Chinese regering om de controle op zijn burgers te versterken.

Huisvestingsprobleem

“Het systeem herkent huurders en hun gezinsleden en kan de toegang van het gebouw voor buitenstaanders onmogelijk maken,” verduidelijken woordvoerders van het stadsbestuur van Peking. Sociale huisvesting is in de Chinese hoofdstad een groot probleem. Er zijn immers relatief weinig sociale woningen beschikbaar.

Het Beijing Public Housing Centre, het belangrijkste publieke huisvestingskantoor van de stad, beheert een patrimonium van iets meer dan honderdduizend sociale woningen, terwijl Peking in totaal bijna 22 miljoen inwoners telt. De sociale woningen zijn gereserveerd voor gezinnen met een laag inkomen.

De sociale huisvesting in Peking werkt met gemiddelde huurprijzen van gemiddeld 2.000 yuan of 250 euro per maand. Op de gewone woningmarkt moet in Peking voor een gemiddeld appartement ongeveer 5.000 yuan per maand worden betaald.

Een aantal residenten van deze sociale panden probeert echter zijn inkomen aan te dikken met een illegale onderverhuur. Door de installatie van de camera’s met gezichtsherkenning hoopt de Chinese overheid het probleem echter efficiënter te kunnen aanpakken.

Sociaal krediet

Bewoners die op een illegale doorverhuur worden betrapt, krijgen een negatieve score op hun sociale krediet en worden voor een periode van vijf jaar van sociale huisvesting uitgesloten.

In Peking wordt vanaf volgend jaar immers een systeem van sociaal krediet ingevoerd. Daarbij wordt prosociaal gedrag beloond met allerlei voordelen, terwijl ongewenste activiteiten strafpunten opleveren die de dader kunnen uitsluiten van een aantal baten en ook zijn bewegingsvrijheid zullen beperken.

Ook Xiaozhu, de Chinese rivaal van Airbnb, heeft aangekondigd om een bewakingssysteem met gezichtsherkenning te zullen invoeren.

Inmiddels zijn in China al meer dan 170 miljoen camera’s met kunstmatige intelligentie geïnstalleerd. Tegen eind dit decennium zouden er in het land ongeveer 600 miljoen camera’s operationeel zijn. Dat is één camera per twee residenten.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks