Poetins vriendjes hebben zelf baat bij het hervatten van de Graandeal

Na een korte pauze neemt Rusland weer deel aan de Graandeal, dat de export van graan uit Oekraïense havens garandeert. Rusland, en Poetin zelf, kan daar namelijk voordeel uit halen.

Waarom is dit belangrijk?

De door Turkije en de Verenigde Naties gemedieerde Graandeal bepaalt dat Rusland met graan gevulde schepen die de havens van Oekraïne uitvaren, niet mag beschieten. Op 29 oktober stapte Rusland uit de deal, op 2 november er weer in. En dat heeft alles te maken met enkele oligarchen, gelieerd aan het Kremlin.

De essentie: De Graandeal legt Poetin zelf geen windeieren. Aan de vrije doorgang van Oekraïense schepen hingen ook voordelen voor Rusland zelf.

  • Een deal afsluiten waarbij slechts één van beide partijen baat heeft, zou wel zeer slecht onderhandeld zijn. In ruil voor de vrije doortocht van graanschepen, tekende Rusland ook een overeenkomst met de VN, dat de export van Russisch graan en kunstmest moest verzekeren. Ook probeert Rusland, door goed mee te werken met de Graandeal, ervoor te
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.