Key takeaways
- Egypte is malariavrij verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
- De reis van het land naar uitroeiing begon bijna honderd jaar geleden met gezamenlijke inspanningen van de regering en de bevolking.
- Om deze prestatie vol te houden, moet Egypte laten zien dat het in staat is om de herintroductie van malaria te voorkomen.
Mijlpaal bereikt
Egypte heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de volksgezondheid door malariavrij verklaard te worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze historische prestatie markeert het einde van een eeuwenlange strijd tegen de ziekte die ooit de Egyptische beschaving teisterde. WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vierde deze prestatie en verklaarde dat malaria, een historische tegenstander van Egypte, nu tot het verleden behoort.
Reis naar uitroeiing
De reis van Egypte naar uitroeiing begon bijna honderd jaar geleden met gezamenlijke inspanningen van de regering en de bevolking. De certificering wordt toegekend wanneer een land aantoont dat de ziekteoverdracht ten minste drie jaar lang ononderbroken is geweest. Malaria blijft een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid en eist jaarlijks het leven van ongeveer 600.000 mensen, voornamelijk in Afrika.
Internationale erkenning
De WHO prees de toewijding van Egypte om een einde te maken aan deze eeuwenoude plaag en erkende hun succes als het derde land in het oostelijke Middellandse Zeegebied dat de malariavrije status heeft bereikt, na de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko. Wereldwijd hebben 44 landen en één gebied deze mijlpaal bereikt. De WGO benadrukt echter dat de certificering niet het einde is maar eerder een nieuw begin. Egypte moet waakzaam blijven om zijn malariavrije status te behouden.
Het resultaat behouden
Om deze prestatie vol te houden, moet Egypte laten zien dat het in staat is om de herintroductie van malaria te voorkomen. De eerste inspanningen in Egypte om de muggenpopulaties onder controle te houden begonnen in de jaren 1920 met maatregelen zoals het verbieden van rijstteelt en bepaalde landbouwpraktijken in de buurt van huizen. Malaria wordt veroorzaakt door een complexe parasiet die wordt overgebracht door muggenbeten. Hoewel er nu in sommige gebieden vaccins beschikbaar zijn, blijven het controleren van de ziekteprevalentie en het voorkomen van blootstelling aan muggen de meest effectieve preventiestrategieën.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!