Poetin twijfelt of hij zich kandidaat zal stellen voor de Russische presidentsverkiezingen in 2024

De Russische president Vladimir Poetin is allesbehalve zeker of hij in 2024 zal deelnemen aan de presidentsverkiezingen. “Dankzij de recente wijziging van de wet kan ik mij na mijn ambtstermijn opnieuw kandidaat stellen voor de verkiezingen. Dat alleen al is goed om de politieke stabiliteit in het land te garanderen”, zei hij tijdens een investeringsforum in Moskou.

Poetin is al sinds 1999 de uitgesproken politieke leider van Rusland. Hij heeft het land geleid als premier of president. Eerder dit jaar heeft hij nog een Russische wet ondertekend waardoor hij langer kan aanblijven als president van Rusland. Dankzij die wetswijziging wordt er niet meer gekeken naar zijn mandaten uit het verleden. De teller wordt dus op 0 gezet. Daardoor kan Poeten in 2024, na zijn ambtstermijn, opnieuw deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Concreet heeft hij nog recht op twee ambtstermijnen van zes jaar.

“Politieke stabiliteit garanderen”

Tijdens een investeringsforum in Moskou zei de president dat zo’n wetswijziging noodzakelijk was om de politieke stabiliteit in het land te garanderen. “Ik moet nog beslissen of ik al dan niet deelneem aan de presidentsverkiezingen in 2024. Maar het bestaan alleen al van dit recht (om zich kandidaat te stellen, red.) stabiliseert nu reeds de binnenlandse politieke situatie”, klonk het.

Sommige analisten hebben gezegd dat Poetin een “lame duck” president had kunnen worden als hij niet de mogelijkheid had gehad om zich in 2024 opnieuw kandidaat te stellen. Met lame duck wordt verwezen naar een politicus die aan macht en invloed verliest omdat zijn ambtstermijn op z’n einde loopt. Tegelijk kan zo’n politicus nog ingrijpende beslissingen nemen omdat die zich geen zorgen meer hoeft te maken op de impact daarvan op zijn politieke ambt.

Een gevoelige kwestie

Hoe dan ook is de verlenging van Poetins ambt een zeer gevoelige kwestie in Moskou. Eerder deze maand reageerde het Kremlin nog scherp op een door de Amerikaanse wetgevers voorgestelde resolutie om Poetin niet langer als president te erkennen na 2024. “Dit is absurd en een inmenging van de VS in Russische aangelegenheden”, klonk het.

De resolutie, ingediend door twee Amerikaanse congresleden, zegt dat de amendementen onwettig waren en dat elke poging van Poetin om na mei 2024 in functie te blijven “een niet-erkenning door de Verenigde Staten rechtvaardigt”, aldus een verklaring op de site van congreslid Steve Cohen, een van de wetgevers achter de resolutie.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20