Verschillende analisten vrezen dat Rusland vroeg of laat kernwapens inzet, om de oorlog in Oekraïne in zijn voordeel te beslechten. Geopolitiek risicoanalist Isa Yusibov is het daar niet mee eens. Hij gaf zijn redenering mee in een interview met Business AM.
Al sinds het begin van de invasie van Oekraïne dreigt Poetin met kernwapens. Maar komt het ook zover?
Waarom is dit belangrijk?
De vrees voor een nucleaire oorlog is sinds de uitvinding van de kernbom nooit echt ver weg geweest. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dreigt al jaren om een kernoorlog te starten, maar zover kwam het voorlopig nog niet. Het afgelopen jaar begon ook de Russische dictator Vladimir Poetin de kernwapendreiging te gebruiken als wapen op zich. Of is het een platte PR-stunt?De essentie: Drukt Poetin op de rode knop? Yusibov is ervan overtuigd van niet.
- “Er zijn een aantal redenen voor: de binnenlandse situatie, de geopolitieke betrekkingen en de risico’s die gerelateerd zijn aan de eventuele reactie van het Westen, vanuit andere nucleaire grootmachten”. Aan het woord is Isa Yusibov, een Nederlandse geopolitieke risicoanalist die de oorlog in Oekraïne tot op de voet volgt.
- Het verhaal gaat de ronde dat Poetin, als hij de oorlog in Oekraïne verliest, kernwapens inzet om zelf te kunnen overleven. “Als hij de oorlog verliest, heeft Poetin wel te vrezen om te worden afgezet. Dat is een argument voor het niet-inzetten van nucleaire wapens. Hij weet dat hij het niet zal overleven als hij dat doet, door de binnenlandse politieke situatie en de reactie van de Amerikanen, die lieten weten dat ze keihard zouden terugslaan”, zegt Yusibov aan Business AM.
- “Als puntje bij paaltje komt, gaat hij het niet doen. Hij wil deze situatie en deze oorlog overleven. Het gebruik van nucleaire wapens gaat precies voor het tegenovergestelde zorgen”, haalt de Nederlander aan.
De reactie: De Chinese president Xi Jinping houdt zich momenteel op de achtergrond, en veroordeelt de oorlog in Oekraïne niet al te fors. Geeft dit Poetin de kans om wel kernwapens in te zetten?
- “Het klopt dat China zich niet stellig heeft uitgesproken tegen de oorlog, anders dan westerse landen of de NAVO. Wat ik zelf waarneem, is dat landen als China en India niet tegen een conventionele oorlog zijn, wat Rusland belooft om te gaan voeren. China was ervan uitgegaan dat dat snel afgelopen zou zijn.”
- Zowel voor China als voor andere grootmachten is het gebruik en inzet van nucleaire wapens absoluut een no-go. Als Rusland dan nucleaire wapens inzet, krijgt China het label dat ze de samenwerking met de Russen koste wat kost willen doorzetten. Andere landen zullen zich ook afvragen hoe bereid China is om af te stappen van die samenwerking, zelfs wanneer Rusland nucleaire wapens gaat inzetten”, klinkt Yusibov.
- Als China en India ook hun handen gaan aftrekken van de Russische economie, houdt Poetin niets meer over. De kleine bewegingsruimte die hij nog heeft, wil hij houden, om te kunnen overleven.
Isa Yusibov sprak over de Russische nucleaire dreiging met Business AM Radio. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.
(as)