Maakt Rusland zijn kernwapens klaar om binnenkort in te zetten?

De afgelopen dagen verspreidt het Russische ministerie van Defensie beelden van raketten die in een raketsilo worden geplaatst. Deze zijn in staat om kernkoppen te vervoeren, en vormen een dreiging voor het Westen.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland dreigt al langer met de inzet van kernwapens in het conflict in Oekraïne. Het Westen is er tot nu toe echter altijd van overtuigd dat het zover niet komt. Jeremy Fleming, het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, gaf in oktober nog mee dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland eerstdaags kernwapens inzet. Al lijkt de kans bestaande dat die situatie vandaag wel gewijzigd is.

In het nieuws: Het lijkt erop dat Rusland zijn raketsilo's klaarmaakt voor gebruik.

  • Woensdag deelde het Russische ministerie voor Defensie beelden van een Yars-raket die in een raketsilo wordt geplaatst in het militair complex van Kozelsk, in de regio Kaluga, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Moskou.
  • Donderdag werd een tweede Yars-raket in een silo in het complex geplaatst. Eenzelfde soort raket werd eind oktober gebruikt bij de jaarlijkste Grom-rakettesten, die werden bijgewoond doo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20