Poetin wil dat alle huurlingen trouw zweren aan Rusland

Daags nadat Jevgeni Prigozjin, de leider van de privémilitie Wagner, is omgekomen bij een vliegtuigcrash, heeft de Russische leider Vladimir Poetin een concreet ondertekend, waarin staat dat alle huurlingen trouw moeten zweren aan Rusland.

Context: Tussen Moskou en Sint-Petersburg is woensdagavond een vliegtuig neergestort met aan boord tien mensen, waaronder Prigozjin.

 • Door zijn overlijden is de toekomst van het huurlingenleger zeer onzeker. Wagner bevond zich al in woelig vaarwater na de mislukte staatscoup in juni. Prigozjin werd toen verbannen naar Wit-Rusland.
  • Het bevel is bedoeld om “spirituele en morele fundamenten te leggen voor de verdediging van de Russische Federatie, haar onafhankelijkheid en grondwet”, aldus een verklaring op de website van het Kremlin.
  • Wat staat er juist in de eed? “Ik (achternaam, voornaam, patroniem) zweer plechtig trouw aan de Russische Federatie, de grondwet van de Russische Federatie na te leven, de bevelen van de commandanten en superieuren strikt op te volgen en de mij opgedragen plichten nauwgezet te vervullen.”
  • “Na de muiterij waren er ook stemmen die zeiden dat de privémilitie opgenomen zou worden in de Russische legerstructuur. Dat is niet gebeurd. Misschien gaan ze dat nu wél proberen omdat er geen forse leider meer is om de Wagner Group tegen het Kremlin op te zetten”, merkte Kasper Goossens, defensie-expert bij Business AM, donderdag al op.

Onderzoek naar vliegtuigcrash

Terugblik: Poetin zei in een eerste reactie op het nieuws dat er een onderzoek naar de vliegtuigcrash loopt, maar “dat dat een tijdje zal duren.”

 • Ondanks de gespannen relatie met de baas van Wagner, sprak Poetin alsnog vol lof over de man. “Prigozjin was een getalenteerde zakenman”, klonk het donderdag. “Hij heeft een significante bijdrage geleverd aan de oorlog in Oekraïne. We zullen dat niet vergeten.”
 • Desalniettemin wordt vermoed dat de Russische autocraat een rol heeft gespeeld bij de dood van Prigozjin. Poetin kon het namelijk moeilijk verkroppen dat één van zijn vertrouwelingen hem heeft verraden. Het Kremlin ontkent alle betrokkenheid.
 • De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko zei eerder deze week dat hij Prigozjin geen veiligheidsgaranties had gegeven na de coup, maar hij voegde er meteen aan toe dat Poetin niet achter de vliegtuigcrash zit. “Ik kan me niet voorstellen dat Poetin dit heeft gedaan”, klonk het.
 • De Verenigde Staten zijn daar niet zo zeker van. “Het is waarschijnlijk dat Prigozjin werd gedood en we blijven de situatie onderzoeken”, zei Pat Ryder, brigadegeneraal van de Amerikaanse luchtmacht, tijdens een briefing in het Pentagon.

Meer