Nog veel vragen na de vermoedelijke dood van Prigozjin: “Vrees dat we nooit conclusies kunnen trekken”

Hoe zeker zijn we dat Jevgeni Prigozjin, de topman van het Russische huurlingenleger Wagner Group, effectief overleden is? En wat nu? Kasper Goossens, defensie-expert bij Business AM, licht de situatie door.


Beluister hier het volledige gesprek met Kasper Goossens van onze redactie:


In het nieuws: De leider van de Wagner Group, Jevgeni Prigozjin, zou omgekomen zijn bij een vliegtuigongeluk. Of dat effectief zo is, en of het vliegtuig neergehaald is, is voorlopig nog niet helemaal duidelijk.

  • Goossens is stellig: “Ik zie dat alle media beweren dat Prigozjin al zeker dood is. Dat is nog niet 100 procent bevestigd. Het is de Russische staatspers die het bevestigt. Normaal gezien zijn we heel schichtig als die iets zeggen, omdat het allemaal propaganda is. En nu geloven we dat plots allemaal. Het enige bewijs dat ik zelf al heb gezien, is dat het vliegtuig inderdaad gecrasht is. Het lichaam van Prigozjin is voorlopig nog niet gevonden.”
  • “Er zouden ook sporen van luchtafweergeschut op de brokstukken van het vliegtuig zijn gevonden, wat betekent dat het inderdaad is neergeschoten. Ik vrees dat we nooit echt grote conclusies zullen kunnen trekken. Rusland laat ook geen buitenlands onderzoek toe, dus alles wat we weten, moeten we op basis van lekken krijgen.”
  • “Poetin weet wel wat er aan de hand is. (…) Hij kan hier verzwakt uitkomen, omdat de Wagner Group zegt dat Prigozjin dood mag zijn, maar dat het dan het Kremlin verovert. De groep gaat misschien opnieuw een muiterij beginnen of in opstand komen tegen Rusland.”

Scenario waarin Prigozjin sterft

  • “De Wagner Group is klaar voor een scenario waarin een van de topmannen sterft”, geeft Goossens aan. “Prigozjin was de afgelopen maanden ook regelmatig aanwezig aan het front. Het kan altijd gebeuren dat er dan een verdwaalde raket of een verdwaalde granaat hem vermoordt. Ze hebben daar wel een draaiboek voor klaar.”
  • “Na de muiterij waren er ook stemmen die zeiden dat de privémilitie opgenomen zou worden in de Russische legerstructuur. Dat is niet gebeurd. Misschien gaan ze dat nu wél proberen omdat er geen forse leider meer is om de Wagner Group tegen het Kremlin op te zetten. Rusland gaat actief proberen om alle informatie rond het verhaal tegen te gaan.” (nd)

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Meer