De Amerikaanse belegger Lawrence Lepard meent dat de Russische invasie van Oekraïne zal zorgen voor een monetaire aardbeving.
Wat er de afgelopen twee weken gebeurde binnen het internationale financiële systeem is uitzonderlijk belangrijk voor het verdere verloop van deze eeuw en wordt nog niet volledig begrepen door beleggers. Dat meent de ervaren Amerikaanse belegger Lawrence Lepard in een gesprek met ZeroHedge.
De Russische invasie van Oekraïne en de westerse sancties en bevriezingen van activa staan gelijk aan een ware “monetaire aardbeving”, meent Lepard. Het enige historische evenement dat daarmee te vergelijken valt, zou de implementatie van het tweede Bretton Woods-systeem zijn, toen Amerikaans president Nixon in 1971 de dollar van de goudstandaard af haalde.
De opkomst van valuta die niet als wapens gebruikt kunnen worden
Rusland en China zeggen tegen de rest van de wereld dat ze hun belangrijke grondstoffen, zoals olie, aardgas en graan, niet langer zullen verkopen voor Westerse munteenheden, die door een inflatiestorm op het punt staan te devalueren, voert Lepard aan. De reactie van het Westen bestaat erin alle buitenlandse activa in hun financieel systeem te bevriezen. Het Westen zegt met andere woorden dat buitenlandse activa niet meer veilig zijn als ze niet akkoord gaat met de gevoerde politiek van naties die die activa bezitten.
Soortgelijke zaken zijn onlangs ook gebeurd in Canada, waar de regering-Trudeau met een noodwet banken de toestemming gaf om de rekeningen van sympathisanten van betogende truckers te bevriezen, zonder enig proces of andere juridische procedures.
Volgens Lepard zijn deze beslissingen een teken dat geld en het financiële systeem steeds meer gebruikt zullen worden als een wapen door het Westen. Een mogelijk gevolg daarvan? De totale ondergraving van de dominante munteenheden van het Westen, zoals de dollar, en de opkomst van “valuta die niet gecontroleerd worden door de staat” als natuurlijke verdediging. Lees: goud, grondstoffen en Bitcoin.
Poetin denkt dat het dollarsysteem onhoudbaar is
Sinds de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse dollar de dominante reservevaluta van de wereld geworden. Dat heeft de Verenigde Staten een enorm voordeel gegeven tegenover andere naties omdat iedereen goederen en diensten moet ruilen voor dollars, terwijl de Federal Reserve gewoon meer dollars kan bijdrukken.
Charles de Gaulle zou een criticus geweest zijn van deze dollarhegemonie en dit ooit een “exorbitant voorrecht” genoemd hebben. De Gaulle wou goud krijgen in ruil voor de dollars die Frankrijk kocht, wat een van de beweegredenen achter Nixons Bretton Woods II-beslissing zou geweest zijn.
Poetin bevindt zich nu in een zeer gelijkaardige positie, werpt Lepard op. De Russische president zou de stijgende inflatie van de VS bekijken als een teken dat het dollarsysteem onhoudbaar is geworden en zijn reserves van goud en deviezen de afgelopen 20 jaar fors hebben opgebouwd.
Rusland heeft geen fiatgeld meer nodig
Zo schiet Poetin “koning dollar” in het hoofd, voert Lepard aan. Rusland heeft geen fiatgeld meer nodig want het heeft decennialang grondstoffen en goud opgestapeld. Als de financiële markten in elkaar stuiken zal Rusland hierdoor in een bijzonder sterke positie zitten. Beleggers die dit niet beseffen en er geen rekening mee houden, zullen afgestraft worden, waarschuwt Lepard.
“Niemand van ons bezit genoeg goud, echte activa of grondstoffen. Fiatgeld zal heel binnenkort spectaculair falen”, besluit Lepard. Volgens hem zal de traditionele reactie van Westerse centrale banken, namelijk geld bijdrukken, niet meer kunnen baten. Geld drukken levert namelijk geen diensten of goederen op.
(am)