Poetin belt met Saoedische kroonprins: “Onaanvaardbaar om energievraagstuk te politiseren”

De Russische autocraat Vladimir Poetin sprak donderdag telefonisch met de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman. Hij zou in het gesprek gewaarschuwd hebben tegen een politisering van het globale energievraagstuk. Aan de Saoedische zijde werd de klemtoon dan weer gelegd op de-escalatie in het Oekraïneconflict.

Waarom is dit belangrijk?

Poetins invasie van Oekraïne heeft Rusland economisch meer geïsoleerd dan het in decennia is geweest: zo zijn veel Russische banken afgesloten van het wereldwijd financiële systeem, en laten de meeste westerse handelaren olievaten uit Rusland intussen links liggen. Belangrijk voor Poetin dus om een geopolitieke alliantie met de andere petroleumgrootmacht van de wereld - samen zijn Rusland en Saoedi-Arabië goed voor ongeveer een kwart van de wereldproductie van ruwe olie - te versterken.

Poetin heeft gisteren, voor het eerst sinds zijn invasie van Oekraïne, gebeld met de de facto leider van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman (MBS). Saoedi-Arabië en Rusland zijn de voorzitters van OPEC+, het kartel van olieproducerende landen.

Hoewel de Russische energiesector (nog) geen direct doelwit is van de sancties van het Westen tegen Moskou, nemen marktspelers geen risico als het op Russische olie aankomt. Handelaren, verladers, verzekeringsmaatschappijen en banken willen er niet aan, uit vrees getroffen te worden door westerse sancties.

Dit betekent dat een aanzienlijke hoeveelheid olie effectief buitenspel is gezet – precies wat het Westen niet wilde. De prijzen voor olie en benzine zijn sindsdien naar recordhoogtes geschoten. “De sancties hebben geleid tot een de facto verbod op Russische olie”, betoogde Andy Lipow, voorzitter van adviesbureau Lipow Oil Associates, tegenover CNN.

Mogelijke spanningen

Tegelijk staat OPEC+ onder toenemende druk van het westen om de olieproductie op te voeren. Vanuit Ruslands optiek in feite een spreidzit, die spanningen kan veroorzaken tussen Moskou en Riyad, schrijft het persagentschap Bloomberg.

“Poetin benadrukte tijdens het gesprek de onaanvaardbaarheid van het politiseren van mondiale energievoorzieningsvraagstukken”, klinkt het in een verklaring van het Kremlin.

De Saoedische leider ging dan weer in op energiezorgen in het licht van de Oekraïense situatie. Zo bevestigde hij dat zijn land zich houdt aan de OPEC+-overeenkomst, een pact om geleidelijk meer olie op de markt te pompen om aan de vraag te voldoen: 400.000 vaten per dag; wat geldt als bescheiden productieverhoging.

Bemiddeling

Nu Rusland zijn invasie van Oekraïne voortzet, zou de Saoedische kroonprins hebben aangeboden om te bemiddelen bij gesprekken tussen Moskou en Kiev, weet CNN.

Bin Salman zei dat zijn land “inspanningen steunt (…) die veiligheid en stabiliteit bewerkstelligen, en dat het Koninkrijk bereid is inspanningen te leveren om te bemiddelen tussen alle partijen”, zei hij in een verklaring die werd vrijgegeven door het staatsbedrijf Saudi Press Agency.

Verder werd in het gesprek de nadruk gelegd op “wederzijds belang bij de verdere alomvattende ontwikkeling van het Russisch-Saudische partnerschap”.

Partnerschap

Een partnerschap door dik en dun, zo blijkt uit de recente geschiedenis.

Zo lag in 2018 het Saoedi-Arabische leiderschap nog zwaar onder vuur vanwege de gruwelijke moord op de Saoedische dissident Jamal Khashoggi in Istanboel.

Slechts twee maanden later, op de G20-top in Argentinië, ontketende de Russische president Vladimir Poetin een mediastorm door de steeds meer geïsoleerde Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te begroeten met een “nonchalante high-five en een enorme glimlach”, aldus Deutsche Welle.

Door de ineenstorting van de roebel moet Rusland wellicht andere betaalmiddelen overwegen om gemakkelijk handel te drijven met de Saoedi’s. Het land zou bijvoorbeeld met de Chinese yuan kunnen betalen, of zijn enorme goudreserves kunnen aanboren.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.