Plantyn koopt Uitgeverij Averbode: schaalvergroting op schoolboekenmarkt

De educatieve uitgeverijen Plantyn en Averbode, vooral bekend van schoolboeken en -publicaties, smelten samen. Op termijn komt er een eengemaakte organisatie.

De Antwerpse uitgeverij Plantyn kondigt dinsdag aan de volledige 100 procent van de aandelen van Uitgeverij Averbode/Editions Erasme over te nemen. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

“Op die manier ontstaat een groep met een gecombineerde ervaring van 170 jaar, die nog beter uitgerust is om de onderwijsoplossingen te bouwen waarmee scholen, leraars en leerlingen aan de slag kunnen om de toekomst vorm te geven”, klinkt het in een persbericht.

Uitgeverij Averbode bestaat meer dan 100 jaar en is al generaties bekend van schooltijdschriften als Zonnekind en Zonnestraal. Editions Erasme is haar Franstalige poot. Overnemer Plantyn, ruim 70 jaar oud, geeft naast schoolboeken ook software voor scholen uit.

Schaalvergroting

Plantyn wijst op “het bijzonder complexe en gefragmenteerde onderwijslandschap” in België dat de schaalvergroting nodig maakt. Daarnaast is het onderwijs volop aan het digitaliseren, wat grote investeringen vergt om marktleider Van In te counteren.

Voor het schooljaar 2022-2023, dat nu voorbereid wordt, verandert er nog niets. Beide organisaties zullen hun bestaande verkoopskanalen gebruiken. Maar vanaf 2023 wordt het fusieproces concreter. Katleen Lanens, huidig financieel directeur van Plantyn, stapt over naar Averbode/Erasme als managing director, om dat in goede banen te leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20