Wat is de planning van de federale onderhandelaars tijdens de feestdagen?

Formateur Bart De Wever (N-VA) moet deze middag bij de koning verslag komen uitbrengen van zijn opdracht. Daar zal hij aankomen zonder akkoord, waardoor er nog veel werk is. Wanneer en hoelang er de komende tijd zal onderhandeld worden, is wel nog niet helemaal duidelijk.


Key Takeaways

  • Bart De Wever (N-VA) moet zonder groot akkoord over de begroting naar de koning.
  • Daarna zal hij vermoedelijk meer uitleg geven over de agenda tijdens de feestdagen. Sommige partijen aan tafel willen door onderhandelen, terwijl anderen even de pauzeknop willen induwen.
  • Daarnaast is er ook sprake van een mogelijk deadline waarop er al dan niet een finaal akkoord is.

De federale regeringsonderhandelaars van de vijf Arizona-partijen (N-VA, MR, cd&v, Les Engagés en Vooruit) hadden het de voorbije dagen over veiligheid, de gezondheidszorg en migratie. Ze lieten de moeilijke gesprekken over sociaal-economische hervormingen en de begroting dus even opzij liggen. Daardoor moet De Wever naar de koning zonder doorbraak op dat cruciaal thema. Toch bestaat er geen twijfel over dat koning Filip zijn opdracht opnieuw zal verlengen.

Door onderhandelen tijdens feestdagen?

Deze namiddag zou fiscaliteit wel opnieuw op de agenda staan. Wat er de komende tijd staat te gebeuren is wel nog onduidelijk. Langs Vlaamse zijde is er alvast de ambitie om door te onderhandelen tussen Kerstdag en Nieuwjaar. “Het zal aan de formateur om daar tekst en uitleg bij te geven. Hij beheert de agenda. Maar ik heb aangegeven beschikbaar te zijn in de komende dagen”, zei Sammy Mahdi (cd&v) daarover aan VRT NWS.

De Franstalige partijen zouden wel meer voorstander zijn van een korte pauze om alles even te laten bezinken.

Franstalige partijen willen einddatum

Volgens VTM Nieuws is er bij die Franstalige partijen wel een andere vraag opgedoken. Zij zouden van De Wever niet enkel de planning voor de komende weken willen vernemen, maar ook op lange termijn.

Er lijkt zelfs sprake van te zijn om te vragen voor een eventuele deadline waarop er waarop er al dan niet een finale deal moet zijn. De datum van 15 januari 2025 valt dan. Dat er echt zo’n strakke deadline komt, is onwaarschijnlijk, maar feit dat sommige partijen aan tafel het eindeloos onderhandelen duidelijk beu raken. Aanvankelijk was er namelijk sprake van een akkoord voor Kerstmis, maar de kans dat dat gehaald wordt, is ondertussen nihil. Bepaalde onderhandelaars vrezen dan ook dat de deadline telkens opnieuw zal worden opgeschoven.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.