Planbureau nog pessimistischer over 2020: Belgische economie staat voor grootste krimp sinds WOII

De Belgische economie zou in 2020 volgens nieuwe cijfers van het Planbureau krimpen met 10,6 procent. In 2021 zou dan het gedeeltelijk herstel volgen, met een groei van 8,2 procent. De binnenlandse werkgelegenheid zou over 2020 en 2021 samen met 111.000 personen afnemen.

Het Planbureau is met de nieuwste update pessimistischer geworden. De instelling en de Nationale Bank gingen in april uit van een krimp met 8 procent dit jaar. Nu meldt het Planbureau bovendien dat de een economische schok ‘ongezien is in de naoorlogse periode’

Historische recessie

‘De coronapandemie en de inperkingsmaatregelen hebben een zware impact op de wereldeconomie. Ook de Belgische economie is in de eerste helft van dit jaar in een diepe recessie beland‘, meldt het Planbureau. ‘Ons scenario gaat uit van een krachtige herneming in 2021 die de krimp van 2020 weliswaar slechts gedeeltelijk goedmaakt.’

Bij de cijfers hoort meteen een belangrijke voetnoot: prognoses maken is immers ‘buitengewoon moeilijk’ omwille van de ongeziene grootte van de economische contractie. Kortweg, er zijn veel meer onzekerheden dan gewoonlijk. Het Planbureau ging er bij het becijferen van uit dat de heropstart in binnen- en buitenland niet in het gedrang komt door nieuwe inperkingsmaatregelen bij een heropflakkering van het virus.

Na een krimp met 3,6 procent in het eerste kwartaal, zou ’s lands economie in het tweede kwartaal zelfs met 20 procent afkoelen. In het derde kwartaal wordt dan de herstelrace ingezet, met een groei van 16,6 procent.

Nadien zou de kwartaalgroei ‘dynamisch blijven’, maar gaandeweg normaliseren tegen medio 2022. Op dat moment zou in de Belgische privésector nog een verlies van economische activiteit van 4 procent zijn, in vergelijking met een scenario zonder coronapandemie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20