Pizza Hut heeft een overnemer gevonden voor de Russische activiteiten

Net zoals de fastfoodketen McDonald’s trekt Pizza Hut zich volledig terug uit Rusland. De bekende pizzaketen heeft intussen een overnemer gevonden voor de Russische activiteiten.

Meer en meer internationale ketens keren Rusland de rug toe. Door de oorlog in Oekraïne komen ze almaar meer onder druk te staan om hun activiteiten in dat land te staken. Zo heeft McDonald’s intussen de Russische activiteiten verkocht aan Alexander Govor, de eigenaar van 25 franchises van de fastfoodketen in Siberië.

Russische activiteiten Pizza Hut verkocht

Ook Pizza Hut verdwijnt uit Rusland. De franchisenemer Amrest heeft beslist om de keten van de hand te doen nadat Yum! Brands, het moederbedrijf boven Pizza Hut en KFC, in maart had aangekondigd dat het de Russische activiteiten tijdelijk staakt.

Intussen heeft Amrest een overnemer gevonden. Noi-M neemt de Russische activiteiten over voor 4,92 miljoen dollar. Dat meldt de Russische nieuwssite Kommersant. Noi-M wordt gelinkt aan de restaurantgroep Rosinter, die de Russische franchises van Costa Coffee en T.G.I. Friday’s exploiteert. De 50 Russische winkels van Pizza Hut zullen een nieuwe naam krijgen, maar het blijft nog koffiedik kijken wat die naam zal worden.

In de voetsporen van McDonald’s

Daarmee treedt Pizza Hut dus in de voetsporen van concurrent McDonald’s. De befaamde “M” zal binnenkort volledig verdwijnen uit het Russische straatbeeld. Govor heeft er onder meer mee ingestemd om 62.000 Russische werknemers van de keten minstens een jaar in dienst te houden. Het is nog niet duidelijk of Pizza Hut een soortgelijke overeenkomst heeft gesloten met Noi-M.

Uit een recent onderzoek van Yale School of Management blijkt overigens dat beleggers niet ongevoelig zijn voor de beslissingen die beursgenoteerde bedrijven nemen aangaande hun Russische activiteiten. De aandelenkoersen van de ondernemingen die Rusland verlaten, liggen hoger dan die van de achterblijvers.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20