Piloten Lufthansa leggen op vrijdag het werk neer: zeker 130.000 passagiers zullen hun vlucht missen

De piloten van het Duitse Lufthansa leggen op vrijdag 2 september het werk neer, zegt de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC). Het vliegend personeel wil een loonsverhoging en een inflatiecompensatie, maar dat ziet het management van de vervoerder niet zitten.

Als gevolg van de staking is Lufthansa genoodzaakt om in totaal zo’n 800 vluchten te schrappen, waarbij 130.000 passagiers worden getroffen. De luchtvaartmaatschappij zal naar verwachting een noodvluchtplan opstellen. Op de site van Brussels Airport is te zien dat de acties ook gevolgen hebben voor Belgische reizigers: nagenoeg alle vluchten van de vervoerder zijn er geschrapt.

“Geen bevredigend aanbod gekregen”

De woordvoerder van de vakbond VC, Matthias Baier, zegt in een verklaring dat het besluit om een staking uit te roepen kwam na een nieuwe ronde van mislukte gesprekken met het management. “We hebben geen bevredigend aanbod gekregen. Het was een gemiste kans”, aldus Baier. “Het enige wat ons nog rest is om onze eisen door te drukken met vakbondsacties”.

VC eist voor de ruim 5.000 piloten die het vertegenwoordigt een loonsverhoging van 5,5 procent en een automatische inflatiecompensatie. 

De vakbond bereidt zich ook voor op stakingen bij Lufthansa-dochter Eurowings. Daarvoor is nog geen datum bekend, omdat de onderhandelingen tussen de piloten en hun werkgevers nog gaande zijn.

“De eisen van VC zijn onredelijk. Dergelijke verhogingen zouden ons jaarlijks 2,2 miljoen euro extra kosten en dat gaat ons te ver”, zegt Michael Niggemann, het hoofd personeelszaken van Lufthansa. “Ons loonvoorstel was zeer goed en sociaal evenwichtig”. 

Ook in juli waren er stakingen bij Lufthansa

Door stakingen en personeelstekorten hebben luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, deze zomer al duizenden vluchten moeten schrappen. In juli kondigde de vakbond Ver.di, die onder andere het grondpersoneel van Lufthansa vertegenwoordigt, een staking aan die maar liefst 134.000 passagiers trof. Alle vluchten via Frankfurt en München van de luchtvaartmaatschappij moesten als gevolg worden geschrapt. 

Eerder deze maand bereikte het management een loonovereenkomst met het grondpersoneel, waardoor verdere stakingen werden afgewend.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20