De omstreden pijpleiding Nord Stream 2 wordt voor het eerst met aardgas gevuld. Dat meldt uitbater Nord Stream 2 AG maandag. De pijplijn moet een eerste keer gevuld worden vooraleer het transport van gas tussen Rusland en Duitsland van start kan gaan. Wanneer de pijpleiding ook effectief in werking zal treden, maakt het bedrijf niet bekend.
Volgens de uitbater wordt de leiding geleidelijk aan gevuld om op een later tijdstip technische tests te kunnen uitvoeren. Er werden eerder ook al tests uitgevoerd, om te verzekeren dat de pijpleiding veilig was.
Er loopt momenteel nog een procedure bij de Duitse energieregulator rond de vergunning van de pijpleiding. Zolang die procedure niet rond is, mag het aardgastransport nog niet van start gaan en kan de Duitse regulator boetes opleggen. Het agentschap heeft tot januari om een beslissing te nemen.
Gazprom
Kenners verwachten dat al in oktober via de nieuwe pijpleiding door de Baltische Zee en Oostzee gas afgeleverd zal kunnen worden. De Russische gasproducent Gazprom wil dit jaar nog 5,6 miljard kubieke meter gas naar Europa vervoeren, mogelijk in eerste instantie via één van de twee leidingen.
De 1.230 kilometer lange pijpleiding zal naar verwachting elk jaar 55 miljard kubieke meter aardgas van Rusland naar de Europese Unie brengen, goed voor de bevoorrading van 26 miljoen huishoudens.
Omstreden
Nord Stream 2 is omstreden. Critici menen dat Rusland zo niet alleen meer macht over Europa krijgt, maar ook landen als Oekraïne en Polen onder druk kan zetten. De huidige gasleidingen lopen door die landen en die krijgen een vergoeding voor het vervoerde gas.
Door de diplomatieke spanningen, vooral met de Verenigd Staten, liep het project, dat in 2019 afgerond moest zijn, vertraging op. De VS legden sancties op aan bedrijven die met Nord Stream 2 samenwerken.