Philips baalt: VS schrappen bijna driekwart van bestelling beademaars

De Verenigde Staten schrappen een groot deel van een eerdere bestelling voor 43.000 beademingsapparaten van Nederlandse medisch technologiebedrijf Philips. Dat zal nu slechts 12.300 stuks leveren. De rest van het contract met het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid komt te vervallen.

Met de oorspronkelijke deal was in totaal bijna 647 miljoen dollar gemoeid, omgerekend bijna 544 miljoen euro. ‘De vermindering in de levering van beademingsapparaten gaat uiteraard van invloed zijn op de financiële prestaties van Philips’, schrijft topman Frans van Houten in een toelichting. Hij reageert teleurgesteld op het wat hij een ‘ongebruikelijk’ besluit noemt van de Amerikaanse regering.

Philips had juist de productie in het land enorm opgeschroefd. ‘We hebben een verviervoudiging van de productie van beademingsapparaten gerealiseerd met flinke investeringen’, aldus Van Houten. Honderden extra mensen waren aangenomen, die volgens Philips de klok rond hebben gewerkt. De bestelling werd in april aangekondigd, kort nadat de staat New York nog in rep en roer stond wegens een gebrek aan beademaars.

Van Houten zegt dat de orderportefeuille van Philips ondanks de afzegging nog steeds op ‘recordhoogte’ staat.

Het aandeel-Philips verloor in een eerste reactie 1 tot 2 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20